Trump: a kurdok nem angyalok

külföld
2019 október 16., 15:23

Szerdán ismét kiállt Donald Trump korábbi döntése mellett, melyben az amerikai csapatok visszavonását rendelte el Szíria északi részén, lehetőséget teremtve így a török hadseregnek, hogy bevonuljanak az addig a kurdok által felügyelt területre.

Trump szerdán a Fehér Házban arról beszélt, hogy jelenleg már minden amerikai katona távozott onnan, Szíria és Törökország harcolhat egymással. Van ott rengeteg homok, amivel játszhatnak, mondta el még az amerikai elnök, aki a kurdokkal kapcsolatban elmondta, hogy ők amúgy nem angyalok. 

„Ha Törökország bemegy Szíriába, ez Törökország és Szíria ügye, nem a mi problémánk” – mondta még el Trump, akit republikánus politikustársai is azzal vádoltak, hogy elárulta a kurdokat, akik az USA és a nyugati országok elsőszámú regionális szövetségese volt az Iszlám Állam elleni harcban, és akik becslések szerint mintegy 11 ezer katonát vesztettek ezekben az összecsapásokban. 

Korábban szerdán Mike Pompeo amerikai külügyminiszter arról beszélt, hogy az Egyesült Államok tűzszünetre akarja rávenni Recep Tayyip Erdogan török elnököt Északkelet-Szíriában.

Pompeo és Mike Pence alelnök csütörtökön Ankarába utazik, de Erdogan jelezte, hogy nem hajlandó tárgyalni a két amerikai politikussal. (via Daily Beast, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.