Trump: a kurdok nem angyalok

2019 október 16., szerda 15:23
206

Szerdán ismét kiállt Donald Trump korábbi döntése mellett, melyben az amerikai csapatok visszavonását rendelte el Szíria északi részén, lehetőséget teremtve így a török hadseregnek, hogy bevonuljanak az addig a kurdok által felügyelt területre.

Trump szerdán a Fehér Házban arról beszélt, hogy jelenleg már minden amerikai katona távozott onnan, Szíria és Törökország harcolhat egymással. Van ott rengeteg homok, amivel játszhatnak, mondta el még az amerikai elnök, aki a kurdokkal kapcsolatban elmondta, hogy ők amúgy nem angyalok. 

„Ha Törökország bemegy Szíriába, ez Törökország és Szíria ügye, nem a mi problémánk” – mondta még el Trump, akit republikánus politikustársai is azzal vádoltak, hogy elárulta a kurdokat, akik az USA és a nyugati országok elsőszámú regionális szövetségese volt az Iszlám Állam elleni harcban, és akik becslések szerint mintegy 11 ezer katonát vesztettek ezekben az összecsapásokban. 

Korábban szerdán Mike Pompeo amerikai külügyminiszter arról beszélt, hogy az Egyesült Államok tűzszünetre akarja rávenni Recep Tayyip Erdogan török elnököt Északkelet-Szíriában.

Pompeo és Mike Pence alelnök csütörtökön Ankarába utazik, de Erdogan jelezte, hogy nem hajlandó tárgyalni a két amerikai politikussal. (via Daily Beast, MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt