A megismételt eljárásban a bíróság felmentette a hajléktalansággal vádolt Cs. Bélát

bűnügy
2019 október 17., 09:06

Megismételt első fokú eljárásában felmentette az életvitelszerű közterületi tartózkodás vádja alól Cs. Bélát a Pesti Központi Kerületi Bíróság, számolt be a döntésről a vádlott képviseletét ellátó Utcajogász Egyesület. Mint írják, az október 15-i döntés túlmutat az egyedi ügyön, a bíróság ítélete ugyanis rávilágít arra, hogy az Alkotmánybíróság álláspontjával szemben az életvitelszerű közterületi tartózkodás kriminalizációja célzottan a hajléktalanok ellen irányul.

Az Alkotmánybíróság korábban azzal az indoklással utasította el a jogszabály megsemmisítését, hogy az álláspontjuk szerint nem a hajléktalanokra vonatkozik. A mostani konkrét esetben meghallgatott rendőrök vallomásából azonban kiderült, hogy amikor Cs. Bélával szemben intézkedtek, kimondottan hajléktalanok keresésére indultak a Nagyvárad téri aluljáróba.

Vagyis a rendőrség mégiscsak úgy értelmezte a törvényt, hogy az a hajléktalanok ellen irányul, és mert a hatóság így lépett fel, ez a gyakorlatban valóban így is volt.

A PKKB-t amúgy a Fővárosi Törvényszék másodfokú ítéletében kötelezte az eljárás megismétlésére, miután a PKKB eredetileg gyorsított eljárásban elítélte Cs. Bélát, akit még úgy is megbilincselve hallgattak meg, hogy a bíróságra be se tehette a lábát, egy külön teremben, videókapcsolaton keresztül tanúskodott saját ügyében.

Az eredeti eljárásban a bíróság teljesen figyelmen kívül hagyta Cs. Béla nyilatkozatát, aki következetesen úgy nyilatkozott, hogy nem akar az utcán élni, és ha van pénze, akkor albérletben vagy munkásszállón szokott lakni. Márpedig még a törvény is azt mondja, hogy a szabálysértési tényállás megvalósításának feltétele, hogy a gyanúsított ne is akarjon máshol élni, mint az utcán.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.