Orbán Viktor határvédelmi alakulatokat kért a V4-es országoktól

POLITIKA
2019 október 17., 17:05

Ha Törökországból nem Szíria, hanem Európa felé indul újra a felerősödő migrációs hullám, akkor Csehország, Lengyelország és Szlovákia kész segítséget nyújtani Magyarországnak határai megvédéséhez, tájékoztatta az MTI-t Orbán Viktor sajtófőnöke a visegrádi országok EU-csúcs előtti brüsszeli egyeztetését követően, csütörtökön.

photo_camera Orbán Viktor a V4-es országok vezetőivel egyeztet Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

A magyar miniszterelnök a V4-es országok kormányfőivel egyetértett abban: valós a veszélye, hogy újabb jelentős migrációs mozgás indul Törökország felől Európa irányába, amennyiben nem sikerül Szíriában biztonságos zónát létesíteni a visszatérő menekültek számára. 

Ahogy arról korábban írtunk, ezzel az érvvel leginkább a török vezetés akarja elfedni, hogy a mostani offenzíva célja valójában az etnikai arányok megváltoztatása a török-szír határ térségében, egy arabok lakta ütközőzóna létrehozása a Szíriában és a Törökországban élő kurd népesség között. 

A magyar miniszterelnök azt kérte visegrádi partnereitől, hogy küldjenek határvédelmi erőket Magyarország déli határaira, ha újabb menekülthullám indulna Európa felé.

Andrej Babis, Mateusz Morawiecki és Peter Pellegrini támogatták Orbán Viktor javaslatát, és ígéretet tettek arra, hogy készek minden szükséges segítséget megadni Magyarországnak, beleértve határvédelmi alakulatok küldését is. (MTI)