Ott tartunk, hogy a kórházakban már több a fertőzés, mint a kórházakon kívül

Egészségügy
2019 október 17., 07:46

2015-ben 68 ezer fertőző betegséget regisztráltak az országban. Ugyanebben az időben még a krónikusan alulbecsült adatok szerint is legalább 78 ezer lehetett a kórházi fertőzések esetszáma, hanzott el az IME egészségügyi szaklap szerdai konferenciáján a Napi.hu beszámolója szerint

link Forrás

Az elhangzottak szerint a mikrobiológiai vizsgálattal alátámasztott esetek száma is naponta legalább kétszáz - pedig a legtöbb esetben még csak el se végzik ezeket a megerősítő vizsgálatokat. Vagyis a napi kétszáz megerősített eset csak a jéghegy csúcsa, de már ez is éves szinten 340 ezer többletápolási napot jelent.

A helyzeten lehetne javítani. Bár a tudományos közmegegyezés szerint a kórházi fertőzéseket lehetetlen teljes egészében felszámolni, pár intézkedéssel akár 20-50 százalékkal is csökkenthető lenne a számuk. Már olyan, az egészségügy teljes költségvetéséhez mérten filléres beruházások is segítenének, mint az, ha megfelelő mennyiségben lenne kézfertőtlenítő a kórházi osztályokon, illetve a kórházi személyzetet rákényszerítenék a rendszeres és alapos kézmosásra, hogy ők maguk ne terjesszék a fertőzéseket betegről betegre haladva a vizsgálatok, kezelések során.

link Forrás

Vannak költségesebb intézkedések is, például az, hogy infekciókontroll teameket állítsanak fel, illetve kiépítsék az utánkövetés, visszajelzés rendszerét. Fontos lenne a jelentőszolgálat rendebtétele is, vagyis az, hogy a kórházak jelentsék a fertőzéseket, ezeket erősítsék meg mikrobiológiai vizsgálatokkal, illetve a fertőzésben elhunytaknál a halál okaként ne az alapbetegséget, hanem a fertőzés tényét tüntessék fel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.