Ott tartunk, hogy a kórházakban már több a fertőzés, mint a kórházakon kívül

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

2015-ben 68 ezer fertőző betegséget regisztráltak az országban. Ugyanebben az időben még a krónikusan alulbecsült adatok szerint is legalább 78 ezer lehetett a kórházi fertőzések esetszáma, hanzott el az IME egészségügyi szaklap szerdai konferenciáján a Napi.hu beszámolója szerint

Az elhangzottak szerint a mikrobiológiai vizsgálattal alátámasztott esetek száma is naponta legalább kétszáz - pedig a legtöbb esetben még csak el se végzik ezeket a megerősítő vizsgálatokat. Vagyis a napi kétszáz megerősített eset csak a jéghegy csúcsa, de már ez is éves szinten 340 ezer többletápolási napot jelent.

A helyzeten lehetne javítani. Bár a tudományos közmegegyezés szerint a kórházi fertőzéseket lehetetlen teljes egészében felszámolni, pár intézkedéssel akár 20-50 százalékkal is csökkenthető lenne a számuk. Már olyan, az egészségügy teljes költségvetéséhez mérten filléres beruházások is segítenének, mint az, ha megfelelő mennyiségben lenne kézfertőtlenítő a kórházi osztályokon, illetve a kórházi személyzetet rákényszerítenék a rendszeres és alapos kézmosásra, hogy ők maguk ne terjesszék a fertőzéseket betegről betegre haladva a vizsgálatok, kezelések során.

Vannak költségesebb intézkedések is, például az, hogy infekciókontroll teameket állítsanak fel, illetve kiépítsék az utánkövetés, visszajelzés rendszerét. Fontos lenne a jelentőszolgálat rendebtétele is, vagyis az, hogy a kórházak jelentsék a fertőzéseket, ezeket erősítsék meg mikrobiológiai vizsgálatokkal, illetve a fertőzésben elhunytaknál a halál okaként ne az alapbetegséget, hanem a fertőzés tényét tüntessék fel.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.