Ott tartunk, hogy a kórházakban már több a fertőzés, mint a kórházakon kívül

2019 október 17., csütörtök 7:46
210

2015-ben 68 ezer fertőző betegséget regisztráltak az országban. Ugyanebben az időben még a krónikusan alulbecsült adatok szerint is legalább 78 ezer lehetett a kórházi fertőzések esetszáma, hanzott el az IME egészségügyi szaklap szerdai konferenciáján a Napi.hu beszámolója szerint

Az elhangzottak szerint a mikrobiológiai vizsgálattal alátámasztott esetek száma is naponta legalább kétszáz - pedig a legtöbb esetben még csak el se végzik ezeket a megerősítő vizsgálatokat. Vagyis a napi kétszáz megerősített eset csak a jéghegy csúcsa, de már ez is éves szinten 340 ezer többletápolási napot jelent.

A helyzeten lehetne javítani. Bár a tudományos közmegegyezés szerint a kórházi fertőzéseket lehetetlen teljes egészében felszámolni, pár intézkedéssel akár 20-50 százalékkal is csökkenthető lenne a számuk. Már olyan, az egészségügy teljes költségvetéséhez mérten filléres beruházások is segítenének, mint az, ha megfelelő mennyiségben lenne kézfertőtlenítő a kórházi osztályokon, illetve a kórházi személyzetet rákényszerítenék a rendszeres és alapos kézmosásra, hogy ők maguk ne terjesszék a fertőzéseket betegről betegre haladva a vizsgálatok, kezelések során.

Vannak költségesebb intézkedések is, például az, hogy infekciókontroll teameket állítsanak fel, illetve kiépítsék az utánkövetés, visszajelzés rendszerét. Fontos lenne a jelentőszolgálat rendebtétele is, vagyis az, hogy a kórházak jelentsék a fertőzéseket, ezeket erősítsék meg mikrobiológiai vizsgálatokkal, illetve a fertőzésben elhunytaknál a halál okaként ne az alapbetegséget, hanem a fertőzés tényét tüntessék fel.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt