Rendkívül erőszakossá váltak a tiltakozások Barcelonában

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Elharapózott az erőszak szerdáról csütörtökre virradóra Barcelonában, ahol a katalán függetlenség hívei kilenc szeparatista vezető hétfői elítélése miatt tiltakoznak. A BBC beszámolója szerint szerdán lángoló barikádokat emeltek a tüntetők Barcelonában, majd kövekkel támadtak a rendőrökre.

A spanyol hatóságok már kutatják a tüntetések szervezőit. A BBC értesülései alapján nem lesz könnyű dolguk, aszerint ugyanis a tiltakozásokat decentralizáltan, a Tsunami Democratic nevű telefonos alkalmazás segítségével szervezik.

A zavargásokat Katalónia elnöke, Quim Torra is elítélte. "Ennek azonnal véget kell vetni. Semmi sem indokolhatja az autók felgyújtását, vagy bármilyen más vandalizmust" - mondta. Torra, aki amúgy maga is a függetlenség támogatója, azután nyilatkozott, hogy Pedro Sánchez miniszterelnök külön megkérte erre telefonon. A katalán parlamentben többségben levő függetlenségpártiak amúgy korábban azt mondták, folytatják küzdelmüket azért, hogy Katalónia népszavazáson mondhassa ki függetlenségét Spanyolországtól.

A mostani feszültség a spanyol legfelsőbb bíróság hétfői ítélete miatt alakult ki. A bíróság kilenc függetlenségpárti katalán vezetőt ítélt 9-13 évig terjedő börtönre szeparatizmus vádjával. Az ítélet napján több ezer tüntető vonta blokád alá Barcelona repterét. Több mint száz járatot kellett törölni, miközben a tiltakozók összecsaptak a rendőrökkel. Azóta csak durvult a helyzet:  A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.