Rendkívül erőszakossá váltak a tiltakozások Barcelonában

2019 október 17., csütörtök 6:37
80

Elharapózott az erőszak szerdáról csütörtökre virradóra Barcelonában, ahol a katalán függetlenség hívei kilenc szeparatista vezető hétfői elítélése miatt tiltakoznak. A BBC beszámolója szerint szerdán lángoló barikádokat emeltek a tüntetők Barcelonában, majd kövekkel támadtak a rendőrökre.

A spanyol hatóságok már kutatják a tüntetések szervezőit. A BBC értesülései alapján nem lesz könnyű dolguk, aszerint ugyanis a tiltakozásokat decentralizáltan, a Tsunami Democratic nevű telefonos alkalmazás segítségével szervezik.

A zavargásokat Katalónia elnöke, Quim Torra is elítélte. "Ennek azonnal véget kell vetni. Semmi sem indokolhatja az autók felgyújtását, vagy bármilyen más vandalizmust" - mondta. Torra, aki amúgy maga is a függetlenség támogatója, azután nyilatkozott, hogy Pedro Sánchez miniszterelnök külön megkérte erre telefonon. A katalán parlamentben többségben levő függetlenségpártiak amúgy korábban azt mondták, folytatják küzdelmüket azért, hogy Katalónia népszavazáson mondhassa ki függetlenségét Spanyolországtól.

A mostani feszültség a spanyol legfelsőbb bíróság hétfői ítélete miatt alakult ki. A bíróság kilenc függetlenségpárti katalán vezetőt ítélt 9-13 évig terjedő börtönre szeparatizmus vádjával. Az ítélet napján több ezer tüntető vonta blokád alá Barcelona repterét. Több mint száz járatot kellett törölni, miközben a tiltakozók összecsaptak a rendőrökkel. Azóta csak durvult a helyzet:  Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt