Rendkívül erőszakossá váltak a tiltakozások Barcelonában

külföld
2019 október 17., 06:37
comments 79

Elharapózott az erőszak szerdáról csütörtökre virradóra Barcelonában, ahol a katalán függetlenség hívei kilenc szeparatista vezető hétfői elítélése miatt tiltakoznak. A BBC beszámolója szerint szerdán lángoló barikádokat emeltek a tüntetők Barcelonában, majd kövekkel támadtak a rendőrökre.

link Forrás

A spanyol hatóságok már kutatják a tüntetések szervezőit. A BBC értesülései alapján nem lesz könnyű dolguk, aszerint ugyanis a tiltakozásokat decentralizáltan, a Tsunami Democratic nevű telefonos alkalmazás segítségével szervezik.

link Forrás

A zavargásokat Katalónia elnöke, Quim Torra is elítélte. "Ennek azonnal véget kell vetni. Semmi sem indokolhatja az autók felgyújtását, vagy bármilyen más vandalizmust" - mondta. Torra, aki amúgy maga is a függetlenség támogatója, azután nyilatkozott, hogy Pedro Sánchez miniszterelnök külön megkérte erre telefonon. A katalán parlamentben többségben levő függetlenségpártiak amúgy korábban azt mondták, folytatják küzdelmüket azért, hogy Katalónia népszavazáson mondhassa ki függetlenségét Spanyolországtól.

link Forrás

A mostani feszültség a spanyol legfelsőbb bíróság hétfői ítélete miatt alakult ki. A bíróság kilenc függetlenségpárti katalán vezetőt ítélt 9-13 évig terjedő börtönre szeparatizmus vádjával. Az ítélet napján több ezer tüntető vonta blokád alá Barcelona repterét. Több mint száz járatot kellett törölni, miközben a tiltakozók összecsaptak a rendőrökkel. Azóta csak durvult a helyzet:  

link Forrás

link Forrás
link Forrás
link Forrás



Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.