Törökország előre tagadja, hogy vegyi fegyvert vetett volna be Szíriában

külföld
2019 október 17., 10:56
comments 83
2019. október 17-én a szíriai Resz al-Ain városát bombázták a törökök.
photo_camera 2019. október 17-én a szíriai Resz al-Ain városát bombázták a törökök. Fotó: OZAN KOSE/AFP

Hulusi Akar török védelmi miniszter tagadja, hogy Törökország vegyi fegyvert vetett be Észak-Szíriában a kurdok ellen. Akar szerint ugyanis hozzá olyan információk jutottak el, hogy ilyemivel vádolják a török hadsereget, pedig szerinte "köztudott tény", hogy nekik nincsnenek vegyi fegyvereik.

Akar egyúttal megvádolta a kurdokat, hogy valójában ők vetnek be vegyi fegyvert saját maguk ellen, hogy aztán Törökországot vádolják. Emellett azzal is megvádolta a kurdokat, hogy "civilek elleni támadásra készülnek", amivel azt a "látszatot" akarják kelteni, hogy az ISIS még mindig veszélyt jelent. Az ISIS amúgy tényleg aktivizálódott, a török offenzíva kezdete óta két támadást már magára vállalt.

Akar a kurdok mellett a nyugati sajtót is megvádolta, azt mondta, hogy a külföldi lapokban "sok valótlan hír és felvétel" jelenik meg, amelyek megpróbálják beárnyékolni a török hadsereg "körültekintését és sikerességét".

Törökország október 9-én indított offenzívát Észak-Szíriában a kurdok ellen. A támadásuk következményeként a korábban az Egyesült Államokkal szövetséges kurdok megalkudtak Bassár el-Aszad szír diktátorral és orosz patrónusaival. Szintén a támadás következtében már legalább egy olyan táborból megszöktek a rabok, ahol az ISIS kalifátusának összeomlása után fogságba esetteket őriztek. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.