Törökország előre tagadja, hogy vegyi fegyvert vetett volna be Szíriában

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

2019. október 17-én a szíriai Resz al-Ain városát bombázták a törökök.Fotó: OZAN KOSE/AFP

Hulusi Akar török védelmi miniszter tagadja, hogy Törökország vegyi fegyvert vetett be Észak-Szíriában a kurdok ellen. Akar szerint ugyanis hozzá olyan információk jutottak el, hogy ilyemivel vádolják a török hadsereget, pedig szerinte "köztudott tény", hogy nekik nincsnenek vegyi fegyvereik.

Akar egyúttal megvádolta a kurdokat, hogy valójában ők vetnek be vegyi fegyvert saját maguk ellen, hogy aztán Törökországot vádolják. Emellett azzal is megvádolta a kurdokat, hogy "civilek elleni támadásra készülnek", amivel azt a "látszatot" akarják kelteni, hogy az ISIS még mindig veszélyt jelent. Az ISIS amúgy tényleg aktivizálódott, a török offenzíva kezdete óta két támadást már magára vállalt.

Akar a kurdok mellett a nyugati sajtót is megvádolta, azt mondta, hogy a külföldi lapokban "sok valótlan hír és felvétel" jelenik meg, amelyek megpróbálják beárnyékolni a török hadsereg "körültekintését és sikerességét".

Törökország október 9-én indított offenzívát Észak-Szíriában a kurdok ellen. A támadásuk következményeként a korábban az Egyesült Államokkal szövetséges kurdok megalkudtak Bassár el-Aszad szír diktátorral és orosz patrónusaival. Szintén a támadás következtében már legalább egy olyan táborból megszöktek a rabok, ahol az ISIS kalifátusának összeomlása után fogságba esetteket őriztek. (Via MTI)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.