Az általános káoszra hivatkozva akarta megfúrni a Fidesz az I. kerületi eredményeket

POLITIKA
2019 október 19., 06:37

Az I. kerületben V. Naszályi Márta sem vehette át a polgármesterséget csütörtökön, mivel a Fidesz és a KDNP megtámadta a választás végeredményét, ami szerint az ellenzéki jelölt 121 szavazattal többet kapott, mint a fideszes Nagy Gábor Tamás. 

De amíg például a VIII. kerületben egyelőre még Pikó Andrásék sem tudják, kik és milyen kifogással támadták meg a végeredményt, V. Naszályiék esetében ezeknek egy része már felkerült a Fővárosi Választási Bizottság oldalára.

V. Naszályi Márta, az I. kerület megválasztott polgármestere
photo_camera V. Naszályi Márta, az I. kerület megválasztott polgármestere Fotó: V. Naszályi Márta/Facebook

A Fidesz és a KDNP összesen 11 kifogást adott be, amivel mind a 10 egyéni választókerület és a polgármester-választás eredményét is megtámadták. A kormánypártok általánosságban arra hivatkoztak, hogy a szavazatok számlálásánál a különböző színű és fajtájú szavazólapok és borítékok szétválogatása és minősítése miatt 

általános volt a káosz”. A fideszes delegáltak ugyanis arról számoltak be, hogy nagy volt a kapkodás a szavazólapok jelöltenkénti szétválogatása közben, és szerintük senki sem ellenőrizte, hogy nem került-e érvényes szavazólap más jelölt szavazólapjai közé. Három kormánypárti delegált arra gyanakodott, hogy a körzeteikben a fideszes jelöltre leadott szavazólapok keveredhettek V. Naszály szavazatai közé, ezért a megállapított eredmény téves lehet. 

photo_camera Gördeszkás szavazó a XI. kerületben. Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

De mivel a Főválasztási Választási Bizottság szerint a fideszes panaszok alapján az egyéni körzetek esetében merülhet fel a jogsértés, ezért csak a polgármester-választás esetében fogadták el a panaszt. Hozzátették, hogy az egyik szavazókör delegáltja is csak az „előfordulhat”, „kerülhetett” szavakat használta, ez alapján pedig „a feltételezés a jogsértést nem bizonyítja, de még csak nem is valószínűsíti”. 

A Fővárosi Választási Bizottság így nem látta indokoltnak a szavazatok újraszámlálását, és helybenhagyta az eredményt.V. Naszályi Márta arra számít, hogy ha a fideszesek nem mennek bíróságra, hétfőn megkezdheti a polgármesteri munkáját. 

Ugyanakkor a Fővárosi Választási Bizottság előtt még számos olyan fellebbezés van, amiről csak hétfőn tud dönteni a testület. Ugyanígy a józsefvárosi és a ferencvárosi eredményekről is csak ezen az ülésen várható döntés.  A döntéseket aztán szintén megtámadhatják a bíróságon, ami még három nappal eltolhatja az átadást.