Boris Johnson-trükk: két levelet küldött az Európai Tanácsnak a Brexit halasztásáról

Miután a brit parlament szombati ülésén nem fogadta el a Brexit feltételrendszeréről szóló, héten kialkudott megállapodást, és a rendezetlen kilépés mellett sem döntött, a brit miniszterelnöknek újabb halasztást kellett kérnie az Európai Tanácstól. Boris Johnson ezt trükkös teljesítette:

két levelet is küldött szombat éjjel Donald Tusknak.

Az elsőben, a brit parlament döntésének megfelelően, kérvényezi a hosszabbítást 2020. január 31-ig. Ezt nem írta alá, még a neve sem szerepel rajta, csak annyi, hogy a levelet "Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának miniszterelnöke" küldte.

A második levél sokkal terjedelmesebb, ezt alá is írta, és személyes, illetve a kormány álláspontját taglalja, ami szerint "a Brexit további halasztása károsan hatna az Egyesült Királyság és EU-partnerei érdekeire, valamint a kétoldalú viszonyrendszerre." Sőt, sajnalákozik azon, hogy a többi uniós kormányfőnek, és vezetőnek még több időt kell a Brexittel foglalkozni, amiről ő azt hitte, hogy már a héten túllesznek. 

Mivel a halasztási kezdeményezésről október 31-ig döntenie kell az Európai Tanácsnak, a jövő hétre várhatóan rendkívüli csúcsot hívnak össze Brüsszelben. 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.