A focistákra ötször nagyobb veszélyt jelent a demencia

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A Glasgow-i Egyetem kutatócsoportja egy 22 hónapos projekt keretében arra kereste a választ, hogy a focistákra valóban nagyobb veszélyt jelentenek-e a különböző, agyi leépüléssel járó betegségek. Hogy bizonyos sportok növelhetik a demencia, a Parkinson-kór vagy más idegi betegségek kialakulásának esélyét, azt rég gyanítják, de ez az első kutatás, ami kifejezetten a focistákat vizsgálta ilyen szempontból.

Az eredmény pedig egészen sokkoló, a kutatók ugyanis arra jutottak, hogy a focisták körében ötször nagyobb a demencia kialakulásának kockázata, mint a lakosság áltagánál, és kétszer nagyobb eséllyel alakul ki náluk Parkinson-kór is.

A felmérésben egyébként az 1900 és 1976 közötti időszakból 7676 olyan férfi egészségügyi adatait elemezték, akik profi focisták voltak Skóciában. (The Times)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.