A focistákra ötször nagyobb veszélyt jelent a demencia

Új fejezet kezdődik a 444 életében.

A Glasgow-i Egyetem kutatócsoportja egy 22 hónapos projekt keretében arra kereste a választ, hogy a focistákra valóban nagyobb veszélyt jelentenek-e a különböző, agyi leépüléssel járó betegségek. Hogy bizonyos sportok növelhetik a demencia, a Parkinson-kór vagy más idegi betegségek kialakulásának esélyét, azt rég gyanítják, de ez az első kutatás, ami kifejezetten a focistákat vizsgálta ilyen szempontból.

Az eredmény pedig egészen sokkoló, a kutatók ugyanis arra jutottak, hogy a focisták körében ötször nagyobb a demencia kialakulásának kockázata, mint a lakosság áltagánál, és kétszer nagyobb eséllyel alakul ki náluk Parkinson-kór is.

A felmérésben egyébként az 1900 és 1976 közötti időszakból 7676 olyan férfi egészségügyi adatait elemezték, akik profi focisták voltak Skóciában. (The Times)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.