Az Európai Parlament LIBE szakbizottsága megint elhalasztotta a fideszes Hidvéghi alelnöki posztjáról szóló szavazást

2019 október 21., hétfő 14:37
93

Az Európai Parlament (EP) állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága (LIBE) ismételten (már harmadszorra) elhalasztotta Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő alelnöki pozíciójáról szóló szavazását - közölte a szakbizottság hétfőn.

A parlamenti szakbizottság hétfő este szavazott volna a képviselő harmadik alelnöki pozíciójáról. A közlemény újabb szavazási időpontot nem jelölt meg.

A momentumos Donáth Anna EP-képviselő a Facebookon azt írta, a bizottság nem meri szavazásra bocsátani Hidvéghi posztjára, a kinevezésére ugyanis már többször nemet mondtak a képviselők.

A Momentumos képviselők egyébként lobbiztak is azért, hogy a fideszes jelöltek minél kevesebb posztot kapjanak, Hidvéghi ügye pedig azért is jelképes, mert a LIBE szakbizottság éppen olyan emberjogi témákkal foglalkozik, amiknek a Fidesz nem volt eddig élharcosa Magyarországon.

Az Európai Parlament szakbizottságai eddig öt magyar képviselőt választottak alelnökökké, közülük négyet a július közepén tartott alakuló ülésükön. Ezek között Deutsch Tamás fideszes képviselő a költségvetés-ellenőrző bizottság (CONT) negyedik alelnöke lett, Gál Kinga fideszes képviselőt a biztonság- és védelempolitikáért felelős szakbizottság (SEDE) második alelnökének választották. Ujhelyi István szocialista képviselő az EP közlekedéssel és idegenforgalommal foglalkozó szakbizottsága (TRAN) harmadik alelnökének nevezték ki. Winkler Gyulát, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) EP-képviselőjét pedig a nemzetközi kereskedelemért (INTA) felelős szakbizottság második alelnökének választották.

Bocskor Andrea fideszes EP-képviselőt az Európai Parlament kulturális és oktatásügyi bizottsága (CULT) október 1-én választotta negyedik alelnökének.

A képviselők több szakbizottság esetében is elhalasztották az alelnökökről szóló szavazást.

Trócsányi László fideszes EP-képviselő uniós biztosjelöltsége miatt korábban visszalépett az EP alkotmányos ügyekkel foglalkozó bizottsága (AFCO) alelnöki jelöltségétől. Az Európai Néppárt frakciója a közeljövőben új fideszes jelöltet állít az Alkotmányügyi Bizottság alelnöki pozíciójára, és ezt követően kerülhet sor a szakbizottsági szavazásra az alelnöki tisztségről. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt