Iszonyatosan durván fel lettek kérdezve a képviselők a Parlamentben!

Média
2019 október 21., 16:38
comments 329

A cím csak vicc, a parlamenti tudósítás műfajának most már tényleg vége.

Az őszi parlamenti ülésszak kezdetével szigorodtak a szabályai az országgyűlési tudósítás rendjének. A sajtótudósítással kapcsolatos változtatások kimondják, hogy a felvételkészítés nem zavarhatja és nem akadályozhatja a képviselői vagy a hivatali munkát, így nem lehet felvételt (hangot vagy képet) rögzíteni a plenáris üléstermet övező folyosón, az éttermekben és büfékben, ott, ahol biztonsági berendezések vannak, és a hivatali szervezetnek fenntartott területeken sem.

Aznap, amikor az ülésteremben képviselők dulakodtak, kiderült, hogy a parlamenti tudósítás műfaját gyakorlatilag megölték. Az újságírók még csak nem is lehetnek olyan helyen, ami nem nekik van kijelölve, és ahogy a Képviselői Irodaházban, úgy itt is csak egy elkerített karámban állva lehet várni a képviselőket, akik méterekkel odébb elhaladva, az újságírókra rá sem nézve közlekednek. Gyakorlatilag a külföldi turistáknak is több joguk maradt az Országházban, mint a magyar újságíróknak.

A demokrácia legfontosabb intézménye, a Parlament a megépítése óta a nyilvános politizálás legfontosabb terepe, a „társadalmi párbeszéd” első számú helyszíne volt, mostanra viszont inkább kitiltogatják a sajtót, menekülési útvonalakat alakítanak ki a képviselőknek, csak hogy ne kelljen eltűrniük a munkájukat érintő kérdéseket, amikre persze eddig sem nagyon válaszoltak (egyrészt nem szabad nekik, másrészt utána sem néznek, miről szavaztak). A mostani változtatásoknak hála már tényleg senkivel sem kell szóba állniuk, nem kell magyarázatot adniuk semmire.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt