Netanjahu nem tud kormányt alakítani Izraelben

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök jelezte Reuven Rivlin elnöknek, hogy nem tud a kormányalakításhoz megfelelő többséget szerezni a legutóbbi választáson felállt parlamentben. A választáson Netanjahu pártja, a Likud eggyel kevesebb mandátumot szerzett, mint az egyesült ellenzék, ez azonban még nem jelentette volna feltétlenül azt, hogy Netanjahu nem lehet miniszterelnök, ugyanis az izraeli pártstruktúra nemzetközi összehasonlításban is nagyon széttagoltnak számít, a kormánytöbbséget szinte mindig bonyolult koalíciós szövetségek támogatják.

Netanjahu azonban most az erre rendelkezésére álló idő alatt nem tudott jobboldali koalíciót felállítani a kormánya mögé, ezért most Rivlin elnök az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének, Benny Gantznak ad majd erre megbízást. Gantznak 28 napja lesz kormányképes koalíciót létrehozni. De neki sem lesz könnyű dolga.

Netanjahu egy, a Facebookra posztolt videóban azt mondta, ő kereste a szövetséget Gantz-cal annak érdekében, hogy ne kelljen új választást kiírni, de az ellenzéki jelölt elutasította a közeledését.

Netanjahu egyébként 2009 óta Izrael miniszterelnöke. (Hárec)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.