Netanjahu nem tud kormányt alakítani Izraelben

külföld
2019 október 21., 16:01
comments 138

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök jelezte Reuven Rivlin elnöknek, hogy nem tud a kormányalakításhoz megfelelő többséget szerezni a legutóbbi választáson felállt parlamentben. A választáson Netanjahu pártja, a Likud eggyel kevesebb mandátumot szerzett, mint az egyesült ellenzék, ez azonban még nem jelentette volna feltétlenül azt, hogy Netanjahu nem lehet miniszterelnök, ugyanis az izraeli pártstruktúra nemzetközi összehasonlításban is nagyon széttagoltnak számít, a kormánytöbbséget szinte mindig bonyolult koalíciós szövetségek támogatják.

Netanjahu azonban most az erre rendelkezésére álló idő alatt nem tudott jobboldali koalíciót felállítani a kormánya mögé, ezért most Rivlin elnök az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének, Benny Gantznak ad majd erre megbízást. Gantznak 28 napja lesz kormányképes koalíciót létrehozni. De neki sem lesz könnyű dolga.

Netanjahu egy, a Facebookra posztolt videóban azt mondta, ő kereste a szövetséget Gantz-cal annak érdekében, hogy ne kelljen új választást kiírni, de az ellenzéki jelölt elutasította a közeledését.

Netanjahu egyébként 2009 óta Izrael miniszterelnöke. (Hárec)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.