Nyolcan égtek halálra vasárnap a chilei metrójegy-zavargásokban

Kifosztott boltból távozó férfi a chilei Valparaisóban.Fotó: JAVIER TORRES/AFP

A jelek szerint a gyújtogatások jelentik a napok óta tartó chilei utcai zavargások specialitását, amik miatt vasárnap hat nagyvárosban hirdettek rendkívüli állapotot. Sebastián Pinera elnök szombat este hiába vonta vissza a tüntetéseket kiváltó metrójegyár-emelést, a hangulat nemhogy nem enyhült, hanem, ha lehetséges, még fokozódott is. Vasárnap ugyanis nyolcan haltak meg, mindannyian tűzben. Három ember kifosztott és felgyújtott szupermarketekben, öten pedig egy szintén lángba borított raktárépületben.

Tüntetők az elnöki palota közelében, Santiago de Chilében.Fotó: Sebastian Brogca/Anadolu Agency

A hírügynökségi jelentések szerint a főváros Santiago és más nagyobb városok utcáin tankok és terepruhás, felfegyverzett katonák cirkálnak, miközben a rohamrendőrök több helyen is összecsaptak a tüntető tömeggel, akik a különféle épületek mellett járműveket gyújtottak fel, illetve buszmegállókat és metróállomásokat rongáltak meg. 

Tüntető horrorbohóc ValparaisóbanFotó: JAVIER TORRES/AFP

Santiagóban vasárnapról mára virradóra kijárási tilalmat rendeltek el. Az amúgy is kemény utcai jelenetek és a fővárosban cirkáló tankok Chilében különösen félelemkeltőek, hiszen Pinochet 17 éves, kegyetlen katonai diktatúrája óta nem látott hasonló jeleneteket a dél-amerikai ország. A metrójegyár-emelés ürügyén kirobbant zavargások oka az, hogy a hagyományosan Latin-Amerika legmódosabb országának számító Chilében hatalmasak a szociális különbségek.


A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.