Nyolcan égtek halálra vasárnap a chilei metrójegy-zavargásokban

politika
2019 október 21., 04:12
comments 64
photo_camera Kifosztott boltból távozó férfi a chilei Valparaisóban. Fotó: JAVIER TORRES/AFP

A jelek szerint a gyújtogatások jelentik a napok óta tartó chilei utcai zavargások specialitását, amik miatt vasárnap hat nagyvárosban hirdettek rendkívüli állapotot. Sebastián Pinera elnök szombat este hiába vonta vissza a tüntetéseket kiváltó metrójegyár-emelést, a hangulat nemhogy nem enyhült, hanem, ha lehetséges, még fokozódott is. Vasárnap ugyanis nyolcan haltak meg, mindannyian tűzben. Három ember kifosztott és felgyújtott szupermarketekben, öten pedig egy szintén lángba borított raktárépületben.

photo_camera Tüntetők az elnöki palota közelében, Santiago de Chilében. Fotó: Sebastian Brogca/Anadolu Agency

A hírügynökségi jelentések szerint a főváros Santiago és más nagyobb városok utcáin tankok és terepruhás, felfegyverzett katonák cirkálnak, miközben a rohamrendőrök több helyen is összecsaptak a tüntető tömeggel, akik a különféle épületek mellett járműveket gyújtottak fel, illetve buszmegállókat és metróállomásokat rongáltak meg. 

photo_camera Tüntető horrorbohóc Valparaisóban Fotó: JAVIER TORRES/AFP

Santiagóban vasárnapról mára virradóra kijárási tilalmat rendeltek el. Az amúgy is kemény utcai jelenetek és a fővárosban cirkáló tankok Chilében különösen félelemkeltőek, hiszen Pinochet 17 éves, kegyetlen katonai diktatúrája óta nem látott hasonló jeleneteket a dél-amerikai ország. A metrójegyár-emelés ürügyén kirobbant zavargások oka az, hogy a hagyományosan Latin-Amerika legmódosabb országának számító Chilében hatalmasak a szociális különbségek.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.