Nyolcan égtek halálra vasárnap a chilei metrójegy-zavargásokban

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Kifosztott boltból távozó férfi a chilei Valparaisóban.Fotó: JAVIER TORRES/AFP

A jelek szerint a gyújtogatások jelentik a napok óta tartó chilei utcai zavargások specialitását, amik miatt vasárnap hat nagyvárosban hirdettek rendkívüli állapotot. Sebastián Pinera elnök szombat este hiába vonta vissza a tüntetéseket kiváltó metrójegyár-emelést, a hangulat nemhogy nem enyhült, hanem, ha lehetséges, még fokozódott is. Vasárnap ugyanis nyolcan haltak meg, mindannyian tűzben. Három ember kifosztott és felgyújtott szupermarketekben, öten pedig egy szintén lángba borított raktárépületben.

Tüntetők az elnöki palota közelében, Santiago de Chilében.Fotó: Sebastian Brogca/Anadolu Agency

A hírügynökségi jelentések szerint a főváros Santiago és más nagyobb városok utcáin tankok és terepruhás, felfegyverzett katonák cirkálnak, miközben a rohamrendőrök több helyen is összecsaptak a tüntető tömeggel, akik a különféle épületek mellett járműveket gyújtottak fel, illetve buszmegállókat és metróállomásokat rongáltak meg. 

Tüntető horrorbohóc ValparaisóbanFotó: JAVIER TORRES/AFP

Santiagóban vasárnapról mára virradóra kijárási tilalmat rendeltek el. Az amúgy is kemény utcai jelenetek és a fővárosban cirkáló tankok Chilében különösen félelemkeltőek, hiszen Pinochet 17 éves, kegyetlen katonai diktatúrája óta nem látott hasonló jeleneteket a dél-amerikai ország. A metrójegyár-emelés ürügyén kirobbant zavargások oka az, hogy a hagyományosan Latin-Amerika legmódosabb országának számító Chilében hatalmasak a szociális különbségek.


Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.