Uzsorázás és csalás miatt ítélték el Nyírpilis polgármesterét

bűnügy
2019 október 21., 19:42
comments 171

Uzsorázás és csalás bűntette miatt nem jogerősen három év hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte Beri Róbertet, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírpilis független polgármesterét a Nyírbátori Járásbíróság hétfőn.

Resán Dalma, a Nyíregyházi Törvényszék szóvivője közleményében azt írta, B. R. vádlottat csalás és zsarolás, valamint háromrendbeli uzsora-bűncselekmény bűntettében találta bűnösnek a bíróság.

A tényállás szerint a vádlott 2014-től a szabolcsi település polgármestereként kihasználta nehéz anyagi helyzetben lévő lakosokat. Több embernek hitelre adott pénzt és élelmiszert úgy, hogy később havonta ötven százalékkal több pénzt kért vissza tőlük. Ezzel a sértetteket és családtagjaikat súlyos nélkülözésnek tette ki - ismertette a szóvivő.

Mivel a sértettek nem tudták visszafizetni tartozásukat, 2017. február 7-én este a vádlott megjelent egyikőjük házánál, pénzt követelt tőle és megverésével fenyegetőzött. A polgármester által követelt 105 ezer forintból a sértett végül 25 ezer forintot adott át.

Egy másik esetben a vádlott 2015-ben - magát tulajdonosként feltüntetve - házat adott el egy házaspárnak 650 ezer forintért, amit a megállapodás szerint havonta 50 ezer forintos részletekben törlesztettek a vevők. Ugyanezt az ingatlant 2016 februárjában egy másik házaspárnak is eladta a polgármester 600 ezer forintért.

Az ítélet nem jogerős, mivel az ügyészség három nap gondolkodási időt tartott fenn, a vádlott és védője pedig felmentésért fellebbezett.

Beri Róbert 2010 óta polgármestere a Nyírbátor közelében fekvő községnek. A 2019. október 13-i önkormányzati választáson újraválasztották. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.