A Kossuth rádióban elhangzott, hogy a Fidesz-KDNP-nek 2010 óta nem volt ilyen jó „belföldi eredménye”

Szánthó Miklós: a Fidesz-KDNP-nek 2010 óta az önkormányzati választás volt a legjobb belföldi eredménye

- ezzel a címmel szemlézte az MTI, amit az Alapjogokért Központ igazgatója mondott a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában kedden, ebből idézünk.

Szánthó Miklós a műsorban arról beszélt, hogy az önkormányzati választás eredménye és a jobboldali szavazóbázis érzete, hangulata között óriási szakadék van. A Fidesz-KDNP önmagához, korábbi eredményeihez képest nagyon jól teljesített október 13-án, ugyanakkor a „túlzott várakozásokhoz képest” alulteljesítettek - tette hozzá. 2010 óta a Fidesz-KDNP-nek az idei októberi választás volt a legjobb belföldi teljesítménye, ha a megyei listás szavazatokat, a megyei jogú városok és a főváros egyéni választókerületi szavazatait összesítjük, így ugyanis 52,29 százalékot értek el - emelte ki. 

Arra szavaztak a magyar polgárok, hogy a kormányzat folytassa a munkáját - mondta, megjegyezve: egy önkormányzati választás persze nem a kormányról szól jogi értelemben, bár megerősítheti azt, ahogyan most is történt. 

Budapestről szólva elmondta: a főváros balliberális város, 

és azzal, hogy Karácsony Gergely ellenzéki jelölt lett a főpolgármester, „visszaállt a főváros a normál politikai üzemmódjába, egy balliberális orientációval”. Jelezte: „Budapest nem az ország, vidéken a kormánypártok taroltak”. 

Hozzátette: figyelembe kell venni, hogy mostantól valamennyi politikai akció a 2022-es országgyűlési választás fényében lesz értelmezhető. Az ellenzékről szólva azt mondta: nem feltételez róluk kooperációt ezekben a kérdésekben. Az a típusú erkölcstelenség és hazafiatlanság, ami az elmúlt években jellemezte őket, „abba az irányba mutat, hogy a legkisebb jóindulat sem várható el az ellenzéktől”. Budapestet „ugródeszkaként fogják használni arra, hogy 

destabilizálják 

az ország belpolitikai viszonyait” - közölte az MTI összefoglalója szerint, hozzátéve, hogy ebbe a csapdába a kormánynak nem szabad belesétálnia.

Ebben a cikkben végigvettük, hogyan magyarázzák a bizonyítványt a kormánypártok, köztük a fideszes médialapítvány, a Kesma fent idézett vezetője. A jobboldali szavazókat amúgy esetleg az tévesztethette meg, hogy október 13-án ellenzéki lett a főpolgármester, a fővárosi közgyűlés többsége és a 23 megyei jogú város közül 10.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.