Trump néhány amerikai katonát azért Szíriában hagyna, hogy legalább az olajmezőkre vigyázzanak

Egy kis létszámú amerikai csapat Szíriában marad - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök hétfőn. Közben az amerikai katonák a korábbi washingtoni bejelentésnek megfelelően elhagyták Szíria északkeleti vidékét.

Amerikai katonák Észak-SzíriábanFotó: Baderkhan Ahmad/AP

Trump elmondta, hogy a Szíriában maradó kevés amerikai katona Szíria teljesen más részén, részben a jordániai és az izraeli határhoz közel, részben pedig Irakhoz közel tartózkodik majd.

Mindig is azt mondtam, hogy ha már oda megyünk, óvjuk meg az olajmezőket” - mondta az elnök a Fehér Házban újságíróknak. Hozzátette: a korrekt védelem érdekében az Egyesült Államok talán a helyszínre küldhetné az egyik nagy amerikai olajvállalatot.

Ugyanakkor most is megvédte korábbi döntését, amivel kivonta az amerikai egységeket a kurdok által ellenőrzött területekről, amit aztán a törökök lerohantak. Szerinte nem kell két harcoló csoport közé küldeniük az embereiket. 

A törökök által támogatott Szabad Szíriai Hadsereg fegyveresei Azaz városa mellett a török határ felé tartanak.Fotó: AP

Az amerikai kormány október 13-án, öt nappal a szíriai kurdok elleni török offenzíva után  jelentette be, hogy kivonja a mintegy ezer katonából álló kontingensét Szíriából. Az amerikai csapatkivonás gyakorlatilag már október 7-én megkezdődött, és a döntést ellenzők szerint Washington ezzel lényegében utat nyitott a kurd milíciák elleni török offenzívának. A támadások miatt 300 ezer ember menekült el otthonról. A múlt héten megkötött tűzszünet, amit a kurdok visszavonulására adtak, kedd este jár le. 

A kurd milíciák korábban az Egyesült Államok szövetségesei voltak az Iszlám Állam nevű terrorszervezet dzsihadistái elleni harcban. Amerikai demokrata párti és republikánus politikusok egyaránt azzal vádolták Donald Trumpot, hogy cserbenhagyta egykori szövetségeseit.

Trump erre reagálva azt mondta: a kurdok ugyan valóban szövetségesei voltak az Egyesült Államoknak, de Washington segítette is őket. „És ők sem angyalok” - ismételte meg a véleményét a róluk.

Hétfőn Mark Esper amerikai védelmi miniszter, aki előre be nem jelentett látogatásra utazott Afganisztánba, Kabulban már közölte: a Pentagon (védelmi minisztérium) azt tervezi, hogy kisebb létszámú csapatot hátrahagy az ottani olajmezők védelmére annak érdekében, hogy azok ne kerülhessenek az Iszlám Állam terrorszervezet kezére. Esper ugyanakkor leszögezte, hogy ez a terv még nem végleges. Amerikai sajtóinformációk szerint Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor már tájékoztatta a javaslatról Trump elnököt, aki támogatta is az elképzelést. (BBC/MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér