Az eutanáziát választotta a paralimpiai bajnok

40 évesen elhunyt Marieke Vervoort. A 2012-es londoni paralimpián a 100 méteres sprintszámban aranyat, 200 méteren ezüstöt szerző belga kerekesszékes sportoló  2000 óta szenvedett gyógyíthatatlan, degeneratív gerincbetegségben. 

Fotó: KARIM JAAFAR

A riói paralimpia előtt már arról beszélt, hogy bár a versenyek után boldognak mutatja magát, az emberek nem látják, hogy pokoli fájdalmak kínozzák. Percekre tudott csak elaludni éjszaka, a kimerültségtől és a fájdalmaktól rendszeresen elájult. Reggelente morfiuminjekciókat kapott, a sport miatt érezte elviselhetőnek az életet. A riói olimpián még aranyat akart nyerni, de utána úgy tervezte, hogy nemcsak a versenyzést fejezi be, de véget vet az életének is. Az eutanázia ugyanis legális Belgiumban. Marieke Vervoort két érmet nyert 2016-ban Rióban, az eutanázia mellett pedig most döntött. 

Fotó: LAURIE DIEFFEMBACQ

A Guardian cikke felidézi, hogy Vervoort 2008-ban írta alá az eutanáziához szükséges papírokat. Azt mondta erről, hogy megnyugtatta a tudat, hogy a saját kezében van a sorsa, hogy el tudja dönteni, mikor elég. És éppen ez hosszabbította meg az életét. Azt remélte, hogy az emberek nem gyilkosságként tekintenek az eutanáziára, hanem úgy, hogy éppen emiatt élnek tovább az emberek az öngyilkosság helyett. Szerinte csökkenne az öngyilkosságok száma, ha több országban is legális lenne az eutanázia. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.