Az eutanáziát választotta a paralimpiai bajnok

sport
2019 október 23., 07:45
comments 156

40 évesen elhunyt Marieke Vervoort. A 2012-es londoni paralimpián a 100 méteres sprintszámban aranyat, 200 méteren ezüstöt szerző belga kerekesszékes sportoló  2000 óta szenvedett gyógyíthatatlan, degeneratív gerincbetegségben. 

photo_camera Fotó: KARIM JAAFAR

A riói paralimpia előtt már arról beszélt, hogy bár a versenyek után boldognak mutatja magát, az emberek nem látják, hogy pokoli fájdalmak kínozzák. Percekre tudott csak elaludni éjszaka, a kimerültségtől és a fájdalmaktól rendszeresen elájult. Reggelente morfiuminjekciókat kapott, a sport miatt érezte elviselhetőnek az életet. A riói olimpián még aranyat akart nyerni, de utána úgy tervezte, hogy nemcsak a versenyzést fejezi be, de véget vet az életének is. Az eutanázia ugyanis legális Belgiumban. Marieke Vervoort két érmet nyert 2016-ban Rióban, az eutanázia mellett pedig most döntött. 

photo_camera Fotó: LAURIE DIEFFEMBACQ

A Guardian cikke felidézi, hogy Vervoort 2008-ban írta alá az eutanáziához szükséges papírokat. Azt mondta erről, hogy megnyugtatta a tudat, hogy a saját kezében van a sorsa, hogy el tudja dönteni, mikor elég. És éppen ez hosszabbította meg az életét. Azt remélte, hogy az emberek nem gyilkosságként tekintenek az eutanáziára, hanem úgy, hogy éppen emiatt élnek tovább az emberek az öngyilkosság helyett. Szerinte csökkenne az öngyilkosságok száma, ha több országban is legális lenne az eutanázia. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.