Az ukrán elnök hazugságvizsgálatot rendelt el a korrupcióval meggyanúsított képviselőinél

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán felszólította a parlament pénzügyi bizottságának tagjait, hogy haladéktalanul vessék alá magukat hazugságvizsgálatnak.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint nyilvánosságra került egy olyan információ, amely szerint a bizottság 11 tagja - valamennyien a Zelenszkij mögött álló Nép Szolgája párt képviselői - fejenként 30 ezer dollár kenőpénzt fogadtak el, hogy elvessenek egy korrupcióellenes törvényjavaslatot.

Az indítvány felszámolta volna a közvetítői tevékenységet az ingatlan-értékbecslők és az Állami Vagyonalap elektronikus adatbázisa között. Az ilyen közvetítői weboldalak üzemeltetői nem végeznek értékelési tevékenységet, csupán adatokat küldenek és fogadnak, s minden egyes műveleten 500-1800 hrivnya (mintegy 5700-20 500 forint) közötti összeget keresnek. Sajtóértesülések szerint a törvényjavaslat elvetése Anton Jacenko parlamenti képviselőnek, az Újjászületés nevű képviselői csoport tagjának állt érdekében.

AA Denisz Bihusz újságíró vezette oknyomozó csoport tavaly augusztusban hozta nyilvánosságra, hogy értesülése szerint a képviselőhöz köthető közvetítői honlapokkal már a működésük első hónapjában 23 millió hrivnyát, azaz csaknem 262 millió forintot kerestek.

Zelenszkij szerdán a Facebookon kijelentette, ha a hazugságvizsgálat "akár a legkisebb valószínűségét is kimutatja annak, hogy bárki a képviselők közül kenőpénzt fogadott el a bizottsági szavazást érintően, azzal a személlyel a korrupcióellenes hatóságoknak kell foglalkozniuk". Közölte: "akinél a gyanú beigazolódik, attól a képviselőtől megválunk".

A korrupciós ügyekre specializálódott ügyészség (SZAP) szerdán közzétette, hogy megindította a bűnügyi eljárást az ügyben, a nyomozást a korrupcióellenes iroda, a NABU hatáskörébe utalta.

Az érintett képviselők közül eddig ketten jelezték, hogy készek alávetni magukat a hazugságvizsgálatnak, Olekszandr Dubinszkij és Olekszandr Kacsura. Utóbbi nem az említett bizottsági tagok között szerepel, hanem azért keveredett még ő is gyanúba, mert az egyik szerzője annak az ellenjavaslatnak, amely továbbra is engedélyezi a közvetői tevékenységet. Rajtuk kívül David Arahamija, a Nép Szolgája párt frakcióvezetője is közölte, hogy kész hazugságvizsgálatnak alávetni magát. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.