Pikó: 1956 nagyszerűsége az, hogy azokban az októberi napokban a jelen félelmeit hirtelen maga alá temették a jövő reményei

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

A Corvin mozi előtt tartott 1956-ról szóló megemlékezést Józsefváros új polgármestere, Pikó András.  

„1956 nagyszerűsége az, hogy azokban az októberi napokban a jelen félelmeit hirtelen maga alá temették a jövő reményei. A mánál sokkal fontosabb lett a holnap”

- mondta Pikó, majd rendre visszatért ehhez a gondolathoz. Szerinte „63 év távlatából is látszik, hogy a diktatúra akkor dőlt meg, amikor a felvonuló tömegben, majd a harcoló csapatokban eltűnt a korábban mindenkin elhatalmasodó érzés, amelyet az elnyomó rendszer tulajdonságaiként Orwell találóan így fogalmazott meg: A történelem nyugvópontra jutott, már csak az örök jelen létezik, amelyben a Pártnak mindig igaza van. Ha a Pártnak mindig igaza van, akkor nekem, az egyénnek sohasem lehet igazsága, ha a párt szabja meg az erkölcsöt, akkor az egyénnek nem lehet tisztessége, nem járhat neki tisztelet, megfoszthatják és kisemmizhetik a világából, amelyet a közös erkölcsi értékeink abroncsoznak össze. 56 tehát az erkölcs forradalma volt. Visszavettük a haza, a tisztesség, a demokrácia és a nemzet értékeit magunknak”.

Pikó szerint „56 nem a magányos hősök forradalma volt, hanem a közösségeké. Az egyén ugyanis csak másokkal összefogva, másokkal szövetségben, bajtársak között lesz elég erős, hogy a jövő érdekében legyőzze a jelen félelmeit. Erős és szabad nemzetet erős és egymással szolidáris szabad közösségek alkottak, ezt tanítja nekünk 56” - mondta a polgármester. A rendezvényen felszólalt Szénási Szilvia, Formanek Csaba és Mécs Imre is. 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.