Trump szerint nagy siker, ami a török-szíriai határnál történt

külföld
2019 október 23., 13:58

Nagy sikernek tartja a szíriai biztonsági övezet létrehozását Donald Trump amerikai elnök, aki szerda reggeli Twitter-bejegyzéseinek egyikében fejezte ki elégedettségét.

link Forrás

Trump szerint azáltal, hogy tűzszünetet tiszteletben tartották, ezzel - mint fogalmazott - "a harci küldetésnek vége". Donald Trump a bejegyzésben úgy vélekedett, hogy a kurdok biztonságban vannak, és az Iszlám Állam terrorszervezet elfogott harcosai sem szabadultak ki.

Trump nem sokkal később a Fehér Házban bejelentette, hogy az amerikai kormány feloldja a Törökország ellen hozott szankciókat, miután a Szíriában megkötött tűzszünet tartósnak látszik. 

Washington és Ankara október 17-én kötött megállapodást egy 120 órás tűzszünetről, majd ennek lejárta előtt, kedden, Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök Szocsiban újabb, ezúttal 150 óráig érvényes tűzszünetben állapodott meg. Az amerikai-török megállapodás értelmében a kurd milíciáknak a tűzszünet idején ki kellett vonulniuk a térségből, az orosz-török egyezmény pedig rögzítette, hogy a kurdoknak a török határ melletti 30 kilométeres sáv egészéből ki kell vonulniuk, beleértve Tel Rifaat és Manbídzs városát is.

Az amerikai külügyminisztérium szíriai különmegbízottja, James Jeffrey egyébként kedden a szenátus külügyi bizottsága előtti meghallgatáson arról beszélt, hogy információi szerint a török offenzívának több száz halálos áldozata volt a kurdok vezette szíriai milíciák körében.

"Úgy is mondhatjuk, hogy a törökök támogatását élvező szíriai erők legalább egy alkalommal háborús bűnt követtek el, és mi magyarázatot is kértünk erre Törökországtól" - fogalmazott a szenátorok előtt Jeffrey.

A diplomata elmondta azt is, hogy nem konzultáltak vele előzetesen Trump elnöknek az amerikai katonák szíriai kivonására vonatkozó döntéséről.

A Szíria északi részén élő kurdok a nyugati csapatok, így az Egyesült Államok legfőbb szövetségese volt az Iszlám Állam elleni harcban, de Donald Trump saját párttársai és külügyi szakértői felháborádására,  elárulta őket. Trump ugyanis Erdogannal folytatott telefonbeszélgetése után váratlanul kivonta az amerikai katonákat a régióból, lehetőséget teremtve a török hadműveletnek, majd később annak, hogy a törökök mellett Oroszország is nagy erőkkel jelenhessen meg a térségben. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.