Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Vesztegetés miatt egy év - két évre felfüggesztett - börtönbüntetésre ítélték Balogh Jánost, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnökét csütörtökön. Az ítélet nem jogerős. 

Balogh János, az Országos Roma Önkormányzat elnöke (középen) a szervezet közgyűlésén 2016. december 21-én.Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A bíróság döntése lényegében megegyezik az ügyészségi vádirattal, amely szerint Balogh a 2018-as országgyűlési választások előtt megpróbált lefizetni egy vállalkozót, hogy állítson ki egy 3,5 millió forintos számlát egy fiktív kampányrendezvényről. Az ibrányi vállalkozó nem fogadta el az ajánlatot, amely szerint a pénzt a közpénzből gazdálkodó ORÖ utalta volna át neki, amiből 600 ezer forintot megtarthatott volna, a többit vissza kellett volna adnia. 

Balogh az előkészítő ülésen beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, ezért a bíróság csak a büntetés kiszabásának szempontjait vette figyelembe. 

Súlyosító körülményként értékelte a bíróság a korrupciós bűncselekmények elterjedtségét, valamint azt, hogy a vádlott az önkormányzati szervezet vezetőjeként követte el a bűncselekményt. Viszont Balogh javára értékelték büntetlen előéletét, beismerő vallomását és megbánó magatartását, melynek komolyságát mutatja az a kijelentése is, miszerint „élete legnagyobb szégyenét éli át”. (MTI) 

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.