Márki-Zay: Lesz tisztogatás, de nem politikai alapon

politika
2019 október 24., 05:52
comments 147

„Természetesen lesz tisztogatás, de politikai tisztogatás nem lesz. Ez óriási különbség” - mondta Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester a szeged.hu-nak adott interjújában. Az október 13-i választáson megszerzett közgyűlési többség birtokában ugyanis az ellenzék már bele tud nyúlni az önkormányzati cégek vezetésébe is.

„Akik szakmailag nem végeznek kielégítő munkát, akik bűncselekményeket követnek el, lopnak, csalnak, hazudnak, azoktól rövid úton meg kell szabadulnia a városnak. Tisztességes, jó menedzsereket kell találnunk helyettük, miközben szeretnénk megtartani a jól dolgozókat.”Márki-Zay szerint „a pazarlás és a lopás megszüntetése” százmilliós nagyságrendű pénzt jelenthet a városnak. Példaként említette a Hód-Menzát, ahol „a lopások megszüntetése 30 millió forintot jelent. Ezt a még Fidesz által kinevezett vezetés mondja, őket például meg is akarjuk tartani”. 

Márki-Zay az országos politikáról azt mondta, még mindig a 2010 előtti Orbán Viktort tartja irányadónak maga számára, ugyanis az az Orbán „szidta Putyint és Európa-párti volt, azt ígérte, hogy leszámolnak a korrupcióval, elszámoltatják a korábbi kormányokat, nyilvánosságra hozzák az ügynökaktákat. Azt vallotta, a cigányság felemelkedéshez vezető út a munkán és a tanuláson keresztül vezet”. 

„Ha politikai ellenfeleink valami jót tettek, azt el kell ismerni és tovább kell vinni. Hódmezővásárhelyen is a fideszes elődeim korábbi, beváltatlan ígéreteit valósítottuk meg jelentős részben. (...) Az sem titok, amikor fideszes polgármesterekkel, politikusokkal és kormányzati szereplőkkel találkozom, mindig kiderül, sok dologban egyetértünk.”A polgármester szerint a fideszes politikusok többsége tisztában van a korrupció jelenlétével, és Európa-párti, „ők sem akarnak kipcsakok lenni, iszlamistákkal barátkozni, és keleti diktatúrát sem akarnak építeni. Fogaskerekek csupán a lopás gépezetben. Még nem értették meg, mekkora a felelősségük, de érzik a bajt, a lelkiismeretük már régen megszólalt, mert ők sokkal többet tudnak a rendszer bűneiről, mint mi, kívülállók”.

Márki-Zay azt mondta, 

„sok fideszes politikus kimondottan hálás nekem azért, hogy kritizálom a rendszert – hiszen kell az építő kritika, valakinek ki kell mondania azt, ami nem mehet így tovább”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.