Dánia megvonja az állampolgárságot azoktól a kettős állampolgároktól, akik a Közel-Keleten harcolnak

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Mette Frederiksen, Dánia szociáldemokrata miniszterelnökeFotó: Emmanuele Contini/NurPhoto

Dániában elfogadtak egy törvényt, amely lehetővé teszi, hogy megfosszák dán állampolgárságuktól azokat a kettős állampolgárokat, akik bizonyítottan részt vesznek külföldi fegyveres akciókban. 

Ezzel Dánia lehetőséget teremt ahhoz, hogy többet ne kelljen befogadnia országába azokat, akik Szíriában az Iszlám Állam oldalán vagy más terrorszervezet mellett harcolnak. 

A jogszabály értelmében a belügyminiszter úgy is megvonhatja kettős állampolgárok dán állampolgárságát, hogy egyáltalán az országban tartózkodnának, és bírósági végzés sem szükséges ehhez, mint korábban. 

A módosítást azt követően fogadták el, hogy október 9-én Törökország offenzívát indított Szíria kurdok lakta területei ellen. A bevonulást az tette lehetővé, hogy az Egyesült Államok kivonult a térségből, magára hagyta ezzel az Iszlám Állam megmaradt alakulataival harcoló kurdokat, és lehetőséget teremtett a török bevonuláshoz. A kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) így felfüggesztették harcaikat az Iszlám Állammal. 

A törvényt azért is terjesztették gyorsan a parlament elé, mert a hírek szerint több száz, az Iszlám Állammal milíciájával kapcsolatban lévő harcos vagy hozzátartozó hagyta el a térséget.  

A kormányzó szociáldemokraták, a jobboldali liberálisok és a populista szélsőjobb is támogatta a módosítást, amit több baloldali párt - köztük a szociálliberálisok és a zöld baloldal - nem szavazott meg. 

Az elmúlt hónapban 36 ember hagyta el az országot, és utazott a szíriai térségbe, hogy ott harcoljon.

„Ezek az emberek hátat fordítottak Dániának, és erőszakot használnak, hogy rombolják demokráciánkat és a szabadságot. Nem látjuk őket szívesen Dániában” - nyilatkozta múlt héten Mette Frederiksen miniszterelnök. (Al Jazeera)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.