Dánia megvonja az állampolgárságot azoktól a kettős állampolgároktól, akik a Közel-Keleten harcolnak

külföld
2019 október 25., 09:13
Mette Frederiksen, Dánia szociáldemokrata miniszterelnöke 2019. július 11-én
photo_camera Mette Frederiksen, Dánia szociáldemokrata miniszterelnöke Fotó: Emmanuele Contini/NurPhoto

Dániában elfogadtak egy törvényt, amely lehetővé teszi, hogy megfosszák dán állampolgárságuktól azokat a kettős állampolgárokat, akik bizonyítottan részt vesznek külföldi fegyveres akciókban. 

Ezzel Dánia lehetőséget teremt ahhoz, hogy többet ne kelljen befogadnia országába azokat, akik Szíriában az Iszlám Állam oldalán vagy más terrorszervezet mellett harcolnak. 

A jogszabály értelmében a belügyminiszter úgy is megvonhatja kettős állampolgárok dán állampolgárságát, hogy egyáltalán az országban tartózkodnának, és bírósági végzés sem szükséges ehhez, mint korábban. 

A módosítást azt követően fogadták el, hogy október 9-én Törökország offenzívát indított Szíria kurdok lakta területei ellen. A bevonulást az tette lehetővé, hogy az Egyesült Államok kivonult a térségből, magára hagyta ezzel az Iszlám Állam megmaradt alakulataival harcoló kurdokat, és lehetőséget teremtett a török bevonuláshoz. A kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) így felfüggesztették harcaikat az Iszlám Állammal. 

A törvényt azért is terjesztették gyorsan a parlament elé, mert a hírek szerint több száz, az Iszlám Állammal milíciájával kapcsolatban lévő harcos vagy hozzátartozó hagyta el a térséget.  

A kormányzó szociáldemokraták, a jobboldali liberálisok és a populista szélsőjobb is támogatta a módosítást, amit több baloldali párt - köztük a szociálliberálisok és a zöld baloldal - nem szavazott meg. 

Az elmúlt hónapban 36 ember hagyta el az országot, és utazott a szíriai térségbe, hogy ott harcoljon.

„Ezek az emberek hátat fordítottak Dániának, és erőszakot használnak, hogy rombolják demokráciánkat és a szabadságot. Nem látjuk őket szívesen Dániában” - nyilatkozta múlt héten Mette Frederiksen miniszterelnök. (Al Jazeera)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.