Dánia megvonja az állampolgárságot azoktól a kettős állampolgároktól, akik a Közel-Keleten harcolnak

2019 október 25., péntek 9:13
211
Mette Frederiksen, Dánia szociáldemokrata miniszterelnöke Fotó: Emmanuele Contini/NurPhoto

Dániában elfogadtak egy törvényt, amely lehetővé teszi, hogy megfosszák dán állampolgárságuktól azokat a kettős állampolgárokat, akik bizonyítottan részt vesznek külföldi fegyveres akciókban. 

Ezzel Dánia lehetőséget teremt ahhoz, hogy többet ne kelljen befogadnia országába azokat, akik Szíriában az Iszlám Állam oldalán vagy más terrorszervezet mellett harcolnak. 

A jogszabály értelmében a belügyminiszter úgy is megvonhatja kettős állampolgárok dán állampolgárságát, hogy egyáltalán az országban tartózkodnának, és bírósági végzés sem szükséges ehhez, mint korábban. 

A módosítást azt követően fogadták el, hogy október 9-én Törökország offenzívát indított Szíria kurdok lakta területei ellen. A bevonulást az tette lehetővé, hogy az Egyesült Államok kivonult a térségből, magára hagyta ezzel az Iszlám Állam megmaradt alakulataival harcoló kurdokat, és lehetőséget teremtett a török bevonuláshoz. A kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) így felfüggesztették harcaikat az Iszlám Állammal. 

A törvényt azért is terjesztették gyorsan a parlament elé, mert a hírek szerint több száz, az Iszlám Állammal milíciájával kapcsolatban lévő harcos vagy hozzátartozó hagyta el a térséget.  

A kormányzó szociáldemokraták, a jobboldali liberálisok és a populista szélsőjobb is támogatta a módosítást, amit több baloldali párt - köztük a szociálliberálisok és a zöld baloldal - nem szavazott meg. 

Az elmúlt hónapban 36 ember hagyta el az országot, és utazott a szíriai térségbe, hogy ott harcoljon.

„Ezek az emberek hátat fordítottak Dániának, és erőszakot használnak, hogy rombolják demokráciánkat és a szabadságot. Nem látjuk őket szívesen Dániában” - nyilatkozta múlt héten Mette Frederiksen miniszterelnök. (Al Jazeera)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt