Karácsony: Ingyenessé tesszük a tömegközlekedést a regisztrált álláskeresőknek

POLITIKA
2019 október 25., 11:19

A frissen megválaszott főpolgármester Karácsony Gergely pénteken a Független Szakszervezetek Európai Szövetsége (CESI), illetve annak magyar partnere, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) konferenciáján vett részt Budapesten. 

photo_camera Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere  Fotó: botost/444.hu

A főpolgármester a rendezvény szünetében tartott egy gyors sajtótájékoztatót, és arról beszélt, hogy javítani kell a fővárosi közszolgák bérezését és munkakörülményeit.

Karácsony szerint ez az előfeltétele annak, hogy a budapestiek megfelelő közszolgáltatásokat kapjanak. A helyzet most ugyanis annyira rossz, hogy a főváros cégei „fuldokolnak a munkaerő-hiánytól”, ami pedig veszélyezteti a budapesti közösségi közlekedést és a hulladékszállítást is. 

Ezeken a területeken Karácsony szerint bérfelzárkóztatási programot kell indítani. Ugyanitt kezdeményezte egy fővárosi egyeztető tanács létrehozását, amiben a munkaadói és a munkavállalói oldal mellett a kormány is helyet kapna. A főpolgármester megígérte, hogy 

  • megtiltják a "rabszolgatörvény" alkalmazását a Fővárosi Önkormányzatban és a fővárosi cégeknél,
  • a regisztrált álláskeresőknek ingyenessé teszik a közösségi közlekedés használatát. 

Újságírói kérdésre a főpolgármester elmondta, hogy minden olyan beruházást, amely a főváros fejlődését szolgálja, támogatnak, így például a közlekedési fejlesztések szinte mindegyikével egyetértenek. A kormányzati sportberuházásokról kész tárgyalni, számára viszont fontos, hogy a kabinet legyen nyitott a az egészségügyi fejlesztésekre.

Karácsony szerint a már elindított beruházásokkal kapcsolatban kevesebb vita van, a még el nem indítottakról - mint az atlétikai stadion és a Liget egyes beruházásai - viszont „őszintén kell beszélni”. 

A Kispesten épülő Bozsik-stadionnal kapcsolatban Gajda Péter polgármester véleményére hagyatkozik majd, és elmondta azt is, hogy nem megy el a Puskás Stadion megnyitójára, mert „nem szükséges a jelenléte”. 

Kiderült továbbá, hogy csütörtökön a főpolgármester hivatalosan is kezdeményezett találkozót Orbán Viktor miniszterelnökkel. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.