Oroszországba toloncolták az USA-ban lebukott és elítélt orosz kémnőt

külföld
2019 október 26., 11:39
comments 118
Maria Butina, a kémkedéssel gyanúsított orosz nő a macskájával
photo_camera Maria Butina, a kémkedéssel gyanúsított orosz nő a macskájával Fotó: Maria Butina / Instagram

Szombaton Moszkvába érkezett Marija Butyina, az orosz kém, aki 2018 decemberében vádalkut kötött az amerikai hatóságokkal, beismerve, hogy Oroszország javára dolgozott az Egyesült Államokban.

A harminc éves nő a gyanú szerint egy befolyásos orosz politikai szereplő, az egykor az orosz felsőházban is képviselő Alekszand Torsin, az orosz jegybank elnökhelyettesének jelentett, miután beépült az amerikai fegyverlobbi legfőbb csoportjába, az NRA-ba, ahol konzervatív politikusokkal épített ki kapcsolatokat. A jelentések szerint egy republikánus lobbistával, Paul Ericksonnal még össze is jött, őt arra próbálta rávenni, hogy igyekezzen enyhíteni a republikánusok és az NRA Oroszországgal szembeni álláspontján.

Az eljárás során az Egyesült Államok személyi szankciókat vezetett be Torsin ellen, mert a gyanú szerint illegálisan utalt támogatásokat az NRA-nek és próbált befolyásolni amerikai konzervatívokat. Ügyében az amerikai szövetségi választási bizottság is vizsgálódott, mígnem idén a testület republikánus tagjai le nem állították a pártjukat is érintő vizsgálatot.

Butina egy fegyverkiállításon
photo_camera Butina egy fegyverkiállításon Fotó: Facebook

A vádalku keretében Butyinát másfél év börtönre ítélték, de pénteken szabadon engedték floridai börtönéből, és kitoloncolták az országból. A Seremetyevo reptéren landolva azt nyilatkozta, hogy "az oroszok sosem adják meg magukat", és hogy "nagyon boldog", hogy otthon lehet.

Butyina szabadulása és kitoloncolása előtt csütörtökön, amikor az amerikai hatóságok már bejelentették döntésüket, Oroszország washingtoni követsége azt közölte, hogy "reményeink szerint az orosz nő életének legnehezebb szakasza lezárulhat. Azt szeretnénk, hogy mihamarabb újra a szeretteivel lehessen". Az orosz kormány az első perctől tagadta a lebukott ügynökével szembeni vádakat. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.