Vádalkut kötött a kémkedéssel gyanúsított Maria Butina

Vádalkut kötött az amerikai hatóságokkal Maria Butina. Az orosz nőt az FBI kémkedéssel gyanúsítja, a vád szerint orosz tisztviselőkkel együttműködve próbált meg beszivárogni az egyik legbefolyásosabb amerikai lobbicsoportba, a fegyvertartást támogató NRA-be, aminek gigadonorként nagyon nagy befolyása van a Republikánus Pártra.

Butina rendszeresen eljárt a szervezet eseményeire, Instagramja alapján sokat mutatkozott befolyásos republikánus törvényhozók társaságában.

Butina júliusban még ártatlannak vallotta magát, de hétfőn kérelmet nyújtott be vallomása megváltoztatására. Ez egyértelmű jele annak, hogy vádalkut kötött. Azt már egy ideje suttogták, hogy együttműködik a hatóságokkal.

Butina az amerikai nyomozók adatai szerint egy kis orosz szervezetet, a "Fegyverviselés jogát" vezette. Ezt a szervezetet részben Alekszandr Torsin, Putyin közeli szövetségese, az orosz jegybank elnökhelyettese pénzelte. Torsin szerepel az amerikai szankciólistán.

Butinát amerikai barátja, Paul Erickson konzervatív politikai aktivista is segítette, ő mutatta be több befolyásos republikánus politikusnak is. Az amerikai hatóságok sem Ericksont, sem Torsint nem gyanúsították meg. (Via The Guardian)

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.