Bemutattak egy videót, amelyet állítólag az al-Bagdadi elleni amerikai akció helyszínén készítettek

Az iraki televízióban vasárnap bemutatták annak az amerikai támadásnak a videofelvételét, amelyben állítólag életét vesztette Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet bujkáló vezetője Szíria északnyugati részén.

A helyszín az amerikai akció után Idlíb tartományban, a török határ mellett.Fotó: OMAR HAJ KADOUR/AFP

A műveletben nyolc helikopter és repülőgép vett részt – derül ki az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, brit székhelyű szervezet vasárnapi közleményéből. Az OSDH szerint az akcióban meghalt kilenc ember, köztük Bagdadi, felesége és számos gyerek. A támadásban részt vettek a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű katonai szövetség fegyveresei is. Az akció részleteiről az amerikaiak előzetesen egyeztettek a térségben aktív török hadsereggel – közölte a török védelmi minisztérium.

Az OSDH értesülése szerint Bagdadi az Idlíb térségében lévő Barisa településen rejtőzött egy épületben, és amikor rajtaütöttek, felrobbantotta a testén lévő robbanómellényt. Szemtanúk szerint az akciót követően az amerikai katonák az épület romjaiból egy holttestet emeltek ki, amely valószínűleg Bagdadié volt.

Az iraki állami televízióban bemutatott felvételen egy hatalmas kráter, valamint egy lerombolt épület volt látható, amely egy légicsapás maradványa.

Az iraki titkosszolgálatok egy tisztje szerint az akcióról folyamatosan egyeztettek az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséggel (CIA), értékes adatokat szolgáltattak Bagdadi helyváltoztatásairól és rejtekhelyéről. Tudatták egyben az Egyesült Államok vezette katonai koalícióval azokat a pontos földrajzi koordinátákat is, amelyek utolsó tartózkodási helyét jelölték.  Az iraki titkosszolgálat azután szerzett tudomást Bagdadi rejtekhelyéről, hogy sikerült elfogniuk két, az ISIS-vezér belső köréhez tartozó személyt az iraki nyugati sivatagban. Az ott talált dokumentumokból derült ki, hol lehet Bagdadi.

Az amerikai sajtóértesülések szerint a Bagdadi ellenki sikeres akcióról Donald Trump amerikai elnök várhatóan vasárnap reggel – közép-európai idő szerint kora délután – bejelentést tesz a Fehér Házban.

Romeltakarítás a légicsapás helyszínén.Fotó: OMAR HAJ KADOUR/AFP

Iraki és iráni biztonsági illetékesek is arról számoltak be, hogy tájékoztatást kaptak szíriai forrásaiktól arról, hogy al-Bagdadit és testőrét megölték az Idlíb körzetében végrehajtott akcióban. A libanoni al-Majadin televízió iraki forrásokat idézve azt közölte, hogy az iraki titkosszolgálatok létfontosságú információkkal segítettek az amerikaiaknak.

A dzsihadista vezetőt 2015. március 18-án már majdnem sikerült megölni: egy amerikai légitámadásban megsebesült a szíriai határ közelében fekvő al-Badzs körzetben. Sebesülése annyira súlyos volt, hogy összehívtak egy tanácskozást, hogy kiválasszák utódját. Utoljára idén áprilisban jelent meg az Iszlám Állam médiumában, és arról tájékoztatta híveit, hogy az Irak és Szíria területén kikiáltott kalifátus komoly veszteségeket szenvedett.

A 48 éves Bagdadi valódi neve Ibrahim Avad al-Badri, és 2014 júniusában jelentette be kalifátusa, vagyis az Iszlám Állam megteremtését. Az amerikai külügyminisztérium 2016-ban 25 millió dolláros jutalmat ajánlott annak, aki információt szolgáltat a férfi elfogásához vagy megöléséhez. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.