Lengyelország adta ki a legtöbb tartózkodási engedélyt az EU-ban 2018-ban

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Tavaly az EU tagállamai közül Lengyelország adta ki a legtöbb első tartózkodási engedélyt nem uniós állampolgároknak – közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat.

Lengyelország tavaly 635 ezer tartózkodási engedélyt adott ki, ami 20 százaléka az EU-ban 2018-ban kiadott összes ilyen dokumentumnak. A második helyet Németország foglalja el 544 ezer kiadott tartózkodási engedéllyel (17 százalék). Őt követi sorban Nagy-Britannia 451 ezer (14 százalék), Franciaország 265 ezer (8 százalék), Spanyolország 260 ezer (8 százalék), Olaszország 239 ezer (7 százalék) és Svédország 125 ezer (4 százalék) kiadott tartózkodási engedéllyel.

Lengyelország áll az élen a foglalkoztatással összefüggésben kiadott engedélyek listáján is 328 ezer ilyen papírral, ami az EU-ban kiadott engedélyek 37 százalékát teszi ki.

A legtöbb menekült tartózkodási engedélyt ugyanakkor Németország adta ki, szám szerint 219 ezret.

Az uniós tagállamokban 2018-ban összesen 527 ezer ukrán állampolgár kapott tartózkodási engedélyt, 78 százalékuk a lengyel hatóságoktól. Az uniós tartózkodási engedélyhez jutók között így az ukránok számítanak a legnagyobb nemzetiségi csoportnak. (MTI)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.