Tízezrek vonultak utcára Barcelonában a függetlenségi törekvések befejezését követelve

külföld
2019 október 27., 15:57
comments 134

Vasárnap Barcelonában 10 ezrek vonultak utcára Spanyolország egységéért, követelve a függetlenségi törekvések befejezését.

photo_camera Fotó: Lluis Gene/AFP

A városi rendőrség szerint 80 ezer, az eseményt meghirdető katalán Civil Társadalom (SCC) nevű szervezet szerint 400 ezren gyűltek össze „az egyetértésért, Katalóniáért”.

A belvárost ellepték az uniós, spanyol és katalán zászlók. A szervezők kérésére sokan öltöztek fehérbe, a béke színével ítélve el az elmúlt hetek erőszakos utcai megmozdulásait Katalóniában.

„Soha nem fogadjuk el és nem is toleráljuk az erőszakot”

– áll a négy idegen nyelven felolvasott kiáltványban, amiben Quim Torra függetlenségpárti katalán elnök lemondását és előrehozott helyi választásokat követeltek.

Fernando Sánchez-Costa, az SCC elnöke sürgette a katalán választási törvény megváltoztatását, mondván: a függetlenségi pártok 2017-ben ugyan többséget szerzetek a barcelonai parlamentben, de nem nyerték el a választók szavazatainak többségét.

„Ne hagyjatok magunkra minket, szükségünk van a támogatásotokra” – fordultak Spanyolország egészéhez.

photo_camera Fotó: Adria Puig/Anadolu Agency

A megmozduláson a spanyol ügyvezető szocialista kormány két minisztere, Josep Borrell a külügyi és José Luis Ábalos, a fejlesztési tárca vezetője is megjelent, ott voltak továbbá a spanyol parlament legnagyobb ellenzéki pártjainak, a konzervatív Néppártnak (PP) és az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális középpártnak az elnökei is.

Az egységpárti felvonulást egy nappal azután rendezték Barcelonában, hogy a városban a függetlenségi törekvések támogatói tüntettek.

Szombaton 100 ezrek tiltakoztak a spanyol legfelsőbb bíróság két héttel ezelőtti ítélete ellen, amiben zendülés bűncselekményében vétkesnek találtak 9 katalán függetlenségi vezetőt a két évvel ezelőtti, alkotmányellenesen megrendezett elszakadási népszavazás megrendezése, majd egy katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt.

A 9 és 13 év közötti börtönbüntetéseket tartalmazó bírósági döntés kihirdetése óta folyamatosak a demonstrációk és a rendbontások Katalóniában. A kezdetben békés szombati tüntetés éjjel újra összetűzésekig fajult, 44-en sérültek meg és 7 embert vettek őrizetbe.

A katalán vélemény-tanulmányi központ (CEO) negyedéves kutatásai szerint az elmúlt két évben csökkent a függetlenségi törekvések támogatottsága Katalóniában. Legutolsó, 3 hónappal ezelőtt közzétett felmérésében a megkérdezettek 44 százaléka támogatta a Spanyolországtól elszakadást, míg 48,3 százaléka ellenezte. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.