A Borkai-faktor: Győrben a választás után eltűntek a szavazólapok összesítései

2019 október 28., hétfő 12:14
539

A Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Választási Bizottság a múlt héten újraszámolta ugyan a szavazatokat Győr mind a 96 választókörzetében, és újra a Fideszből időközben kizárt Borkai Zsolt polgármestert hozta ki győztesnek, de az ellenzék szerint a választás lebonyolításakor szabálytalanságok történtek. A 24.hu úgy tudja, a Győri Ítélőtáblának a héten kell döntenie arról, hogy helyt ad-e az aggályaiknak.

A győri ellenzék szerint ugyan a választási bizottság lezárta a szavazatszámlálást, de nem lehetett hitelt érdemlően megállapítani, hogy pontosan annyi polgármesteri szavazólapot szállítottak-e ki az egyes választókörzetekbe, mint amennyi visszakerült.

Az üres szavazólapok átvételi listája a kiszállításhoz használt dobozok oldalára volt felragasztva, de a dobozok (egyetlen szavazókör kivételével) eltűntek.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Választási Bizottság két ellenzéki tagja (a DK-s Csanaki István és az MSZP-s Eredics Imre) a bíróságnak nyilatkozva megerősítette, hogy a testület ülésein többször is hiába kérte a kiszállított polgármesteri szavazólapok hivatalos kimutatását.

Az ellenzéki TVB-tagok a bizottságban az október 20-án indított újraszámolás elején is szóvá tették, hogy nincs lista, ezért a testület végül felvette a kapcsolatot a választás lebonyolításáért felelős Csörgits Lajos aljegyzővel, aki közölte: a listák a dobozokon voltak, de azok nem kerültek vissza a számlálókhoz, mert a leadott szavazatokat és a dokumentumokat mindenhol IKEA-s dobozokba csomagolva szállították be a bizottsághoz, és azt állította, őt nem kötelezte jogszabály a lista elkészítésére.

Az ellenzéki TVB-tagok szerint emiatt nem volt mivel összevetni a leadott érvényes, az érvénytelen és a fel nem használt szavazólapok mennyiségét. A lap úgy tudja, a dobozokkal együtt a szavazóköri pecsétetek és a választási kellékek is eltűntek.

A 24.hu felidézte, hogy a Borkai-botrányt kirobbantó „Az ördög ügyvédje” blog a „győri polipot” bemutató posztjában Csörgits nevét is megemlítette, őt Borkaiék hivatali végrehajtójaként emlegetve. Csörgits azóta sem tisztázta magát. (24)