Az elnök feloldotta a rendkívüli állapotot Chilében

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel
Fotó: CLAUDIO REYES/AFP

Sebastián Pinera chilei elnök hétfő hajnaltól feloldja a fővárosban, illetve az ország egyes térségeiben bevezetett rendkívüli állapotot, amit az óriás tüntetések miatt vezettek be.

„Sebastián Pinera elnök aláírt minden utasítást ahhoz, hogy október 28-án hajnaltól feloldják a rendkívüli állapotot minden olyan régióban és megyében, ahol korábban azt bevezették” - közölte az elnöki hivatal vasárnap.

Pinera szombaton jelentős kormányátalakítást jelentett be az összes minisztere lemondásával.

Chilében október 14-e óta tartanak a tüntetések, amelyek Santiagóból átterjedtek az ország más nagyvárosaiba is, gyakran zavargásokba torkolltak és 19 ember halálát okozták eddig.

A tüntetési hullámot a fővárosi metrójegyek árának emelése indította el. Ezt ugyan visszavonták, de a kezdeti demonstrációk felszították a helyiek elégedetlenségét az alacsony nyugdíjak és fizetések, valamint az áram-, a gázszolgáltatás, az egyetemi oktatás és az egészségügyi ellátás magas térítési díjai miatt. 

A tiltakozás így már általában a társadalmi egyenlőtlenségekről szólt.

A chilei elnök a múlt héten rendkívüli állapotot hirdetett, a közrend feletti ellenőrzést a katonaság vette át, kijárási tilalmat vezetve be Santiagóban és más nagyvárosokban.

Pinera a múlt héten új „szociális paktumra” szólított fel. Ígéretet tett a minimálbér- és nyugdíjemelésre, ezen kívül arra, hogy eláll a tömegközlekedés jegyárainak emelésétől, és rendbe hozza az ország gyengélkedő egészségügyi rendszerét. Ez viszont nem állította le a tiltakozást: péntek este egymillióan tüntettek Chile fővárosában. (MTI)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.