Az elnök feloldotta a rendkívüli állapotot Chilében

külföld
2019 október 28., 04:18
comments 21
photo_camera Fotó: CLAUDIO REYES/AFP

Sebastián Pinera chilei elnök hétfő hajnaltól feloldja a fővárosban, illetve az ország egyes térségeiben bevezetett rendkívüli állapotot, amit az óriás tüntetések miatt vezettek be.

„Sebastián Pinera elnök aláírt minden utasítást ahhoz, hogy október 28-án hajnaltól feloldják a rendkívüli állapotot minden olyan régióban és megyében, ahol korábban azt bevezették” - közölte az elnöki hivatal vasárnap.

Pinera szombaton jelentős kormányátalakítást jelentett be az összes minisztere lemondásával.

Chilében október 14-e óta tartanak a tüntetések, amelyek Santiagóból átterjedtek az ország más nagyvárosaiba is, gyakran zavargásokba torkolltak és 19 ember halálát okozták eddig.

A tüntetési hullámot a fővárosi metrójegyek árának emelése indította el. Ezt ugyan visszavonták, de a kezdeti demonstrációk felszították a helyiek elégedetlenségét az alacsony nyugdíjak és fizetések, valamint az áram-, a gázszolgáltatás, az egyetemi oktatás és az egészségügyi ellátás magas térítési díjai miatt. 

A tiltakozás így már általában a társadalmi egyenlőtlenségekről szólt.

A chilei elnök a múlt héten rendkívüli állapotot hirdetett, a közrend feletti ellenőrzést a katonaság vette át, kijárási tilalmat vezetve be Santiagóban és más nagyvárosokban.

Pinera a múlt héten új „szociális paktumra” szólított fel. Ígéretet tett a minimálbér- és nyugdíjemelésre, ezen kívül arra, hogy eláll a tömegközlekedés jegyárainak emelésétől, és rendbe hozza az ország gyengélkedő egészségügyi rendszerét. Ez viszont nem állította le a tiltakozást: péntek este egymillióan tüntettek Chile fővárosában. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.