Meghatározták, pontosan hol született meg a modern ember

2019 október 28., hétfő 20:37
149

Először sikerült meghatározni a modern ember születésének pontos helyszínét. A Homo sapiens mintegy 200 ezer éve a mai Botswana területének északi részén élt még az előtt, hogy más térségekbe vándorolt volna – áll a Nature-ben megjelent tanulmányban.

„Régóta tudjuk, hogy a modern ember kb. 200 ezer éve Afrikában bukkant fel. De máig nem tudtunk, pontosan hol volt a hazája ekkor” – mondta el a tanulmány vezető szerzője, Vanessa Hayes, a Sydney-i Egyetem munkatársa.

A nemzetközi kutatócsoportnak, amit ő vezetett, sikerült DNS-elemzés, nyelvészeti és földrajzi adatok meg klímamodellek segítségével azonosítani az ember születési helyszínét.

A Zambézi folyótól délre lévő, Makgadikgadi-Okavango nevű területen korábban egy nagy kiterjedésű tó volt, ami kb. kétszer akkora lehetett, mint a mai Viktória-tó, de ma a területen jórészt pusztaság terül el.

A botswanai Makgadikgadi Pans Nemzeti Parkban Fotó: Sébastien Mamy/Hemis.fr/AFP

A tanulmány szerint az elődeink 70 ezer éven át éltek ebben a térségben, és a klíma változása kényszerítette őket arra, hogy új területek felé vándoroljanak. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt