Rágalmazási pert veszített Navalnij és a korrupcióellenes alapítványa

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Rágalmazás címén közel 88 millió rubel (kb. 400 millió forint) kártérítésre ítélte egy moszkvai bíróság az orosz Korrupció Elleni Küzdelem Alapítványt (FBK), annak alapítóját, Alekszej Navalnijt és egyik vezető munkatársát, Ljubov Szobolt, mert azt állították, hogy egy Kreml-közeli üzletember közétkeztetési cége silány minőségű étellel látta el a moszkvai iskolákat.

A bírósági ítélet az elmarasztaltak között három egyenlő részre osztotta a befizetendő bírságot, és elrendelte az üzleti hírnevet rontó állításokat tartalmazó videónak az internetről való eltávolítását és a cáfolat közzétételét. Az érintettek jelezték, hogy fellebbezni fognak az ítélettel szemben.

Az FBK a kifogásolt videóban azt állította, hogy a Moszkovszkij Skolnyik (Moszkvai Iskolás) nevű cég, amit Jevgenyij Prigozsin érdekeltségének neveztek, monopolhelyzetet ért el a közfinanszírozású gyerekélelmezés fővárosi piacán, és állateledel minőségű élelmiszerrel látta el a főváros tanintézményeit. A kereset szerint nem felel meg a valóságnak, hogy a Moszkovszkij Skolnyikot a milliárdos Konkord elnevezésű cége birtokolja. A bíróság szerint az utóbbi állítás nem meríti ki a jó üzleti hírnév megrontásának fogalmát.

A médiában gyakran „Putyin szakácsaként” emlegetett Prigozsin vendéglátóipari vállalkozót sajtójelentések többek között külföldi konfliktusokban, így Ukrajnában, Szíriában és a Közép-afrikai köztársaságban bevetett magánhadsereg, a Wagner és a Washington szerint a 2016-os amerikai elnökválasztásba beavatkozó szentpétervári „trollgyár” működtetésével hozzák összefüggésbe.

Prigozsin eredetileg 500 millió rubel kártérítés kiszabását próbálta elérni.

Az orosz igazságügyi minisztérium október elején külföldi ügynöknek minősítette a FBK-t, mondván, szerinte ennek megfelelő funkciókat töltött be, befolyást próbált gyakorolni az államhatalom szerveire, és külföldi támogatásban részesült, amiből gyűléseket is szervezett.

A letartóztatott Alekszej Navalnij egy moszkvai kórházban 2019. július 29-én.Fotó: navalny.com/AFP

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) augusztus elején indított bűnvádi eljárást az alapítvány ellen 1 milliárd rubel értékű pénzmosás címén. Az FBK irodáiban azóta országszerte többször házkutatást tartottak. (MTI)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.