Rágalmazási pert veszített Navalnij és a korrupcióellenes alapítványa

Rágalmazás címén közel 88 millió rubel (kb. 400 millió forint) kártérítésre ítélte egy moszkvai bíróság az orosz Korrupció Elleni Küzdelem Alapítványt (FBK), annak alapítóját, Alekszej Navalnijt és egyik vezető munkatársát, Ljubov Szobolt, mert azt állították, hogy egy Kreml-közeli üzletember közétkeztetési cége silány minőségű étellel látta el a moszkvai iskolákat.

A bírósági ítélet az elmarasztaltak között három egyenlő részre osztotta a befizetendő bírságot, és elrendelte az üzleti hírnevet rontó állításokat tartalmazó videónak az internetről való eltávolítását és a cáfolat közzétételét. Az érintettek jelezték, hogy fellebbezni fognak az ítélettel szemben.

Az FBK a kifogásolt videóban azt állította, hogy a Moszkovszkij Skolnyik (Moszkvai Iskolás) nevű cég, amit Jevgenyij Prigozsin érdekeltségének neveztek, monopolhelyzetet ért el a közfinanszírozású gyerekélelmezés fővárosi piacán, és állateledel minőségű élelmiszerrel látta el a főváros tanintézményeit. A kereset szerint nem felel meg a valóságnak, hogy a Moszkovszkij Skolnyikot a milliárdos Konkord elnevezésű cége birtokolja. A bíróság szerint az utóbbi állítás nem meríti ki a jó üzleti hírnév megrontásának fogalmát.

A médiában gyakran „Putyin szakácsaként” emlegetett Prigozsin vendéglátóipari vállalkozót sajtójelentések többek között külföldi konfliktusokban, így Ukrajnában, Szíriában és a Közép-afrikai köztársaságban bevetett magánhadsereg, a Wagner és a Washington szerint a 2016-os amerikai elnökválasztásba beavatkozó szentpétervári „trollgyár” működtetésével hozzák összefüggésbe.

Prigozsin eredetileg 500 millió rubel kártérítés kiszabását próbálta elérni.

Az orosz igazságügyi minisztérium október elején külföldi ügynöknek minősítette a FBK-t, mondván, szerinte ennek megfelelő funkciókat töltött be, befolyást próbált gyakorolni az államhatalom szerveire, és külföldi támogatásban részesült, amiből gyűléseket is szervezett.

A letartóztatott Alekszej Navalnij egy moszkvai kórházban 2019. július 29-én.Fotó: navalny.com/AFP

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) augusztus elején indított bűnvádi eljárást az alapítvány ellen 1 milliárd rubel értékű pénzmosás címén. Az FBK irodáiban azóta országszerte többször házkutatást tartottak. (MTI)