Az EU gyors és átlátható nyomozást kér a Wagner utáni nyomozás közben Közép-Afrikában meggyilkolt orosz újságírók ügyében

Az Európai Unió fontosnak tartja a gyors és átlátható nyomozást a Közép-afrikai Köztársaságban meggyilkolt három orosz újságíró ügyében – idézte a TASZSZ orosz hírügynökség az EU külügyi szolgálatának (EEAS) szóvivőjét, aki azt mondta:

„Láttuk a beszámolókat arról, hogy meggyilkoltak három orosz újságírót a Közép-afrikai Köztársaságban. Részvétünket fejezzük ki az újságírók családtagjainak és barátainak. Gyors és átlátható nyomozásra van szükség, hogy bíróság elé állíthassák a bűnösöket.”

Harlem Désir, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) médiaszabadság-képviselője azt mondta, „mélységesen elszomorította, és megdöbbentette az újságírók meggyilkolása”, és részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

A Nemzetközi Újságíró Szövetség (IFJ) közleményében elítélte a „kegyetlen gyilkosságot”, és az elkövetőinek felkutatását, illetve bíróság elé állítását sürgette. Felszólította az ENSZ-t is, hogy fogadjon el nemzetközi egyezményt az újságírók védelméről.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-jogvédő szervezet is elítélte a gyilkosságokat, és teljes körű vizsgálatra szólította fel a Közép-afrikai Köztársaság és Oroszország hatóságait az újságírók halálának ügyében.

Az újságírók meggyilkolásáról kedden számoltak be hírügynökségek. Az áldozatok holttestére az ország szívében található Sibut városától 23 km-re találtak rá, ismeretlen fegyveresek gyilkolták meg őket – közölte egy meg nem nevezett igazságügyi forrás az AFP francia hírügynökséggel.

Az újságírók kocsiját vezető sofőr, aki túlélte a támadást, a Rosszija 24 hírtelevízió szerint arról számolt be, hogy hétfőn ismeretlenek tüzet nyitottak a járművükre egy ellenőrző pontnál. Meg nem nevezett helyi hivatalos személyek szerint az újságírókat egy kb. 10 főből álló, turbánt viselő és kizárólag arabul beszélő csoport rabolta el. További részletekkel nem szolgáltak ez utóbbi források.

Mihail Hodorkovszkij orosz emigráns politikus, üzletember a Facebookon közölte, hogy a meggyilkolt újságírók orosz zsoldosokról forgattak dokumentumfilmet. Elmondása szerint a meggyilkolt újságírók, Kirill Radcsenko operatőr, Alekszandr Rasztorgujev rendező és Orhan Dzsemal haditudósító az általa alapított Oknyomozás-irányítási Központtal (CUR) működött együtt.

Andrej Konyahin, a CUR főszerkesztője szerint az újságírók a Közép-afrikai Köztársaságban – Szíria és Délkelet-Ukrajna mellett – jelen lévő Wagner Group orosz zsoldosszervezet tevékenységére próbáltak fényt deríteni. A szervezet a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szoros kapcsolatban álló Jevgenyij Prigozsin oligarchához köthető, akit „Putyin szakácsaként” szoktak emlegetni. (MTI)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.