A Nemzeti Közszolgálati Egyetem egy ebédlői botrány miatt elbocsátotta a tanárt, aki a homofób gyűlöletről szervezett konferenciát

2019 október 29., kedd 14:50
179

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora október 17-én rendkívüli felmentéssel megszüntette a közalkalmazotti jogviszonyát Kozáry Andrea, a Rendészettudományi Kar (RTK) egyik professzorának, aki egy gyűlölet-bűncselekményekkel foglalkozó nemzetközi konferencia miatt került konfliktusba az egyetem vezetésével – írja a 24.hu.

Kozáry – aki több mint 25 éve dolgozott az egyetemen és annak jogelődjén, a Rendőrtiszti Főiskolán – az elmúlt években több EU-s projektet bonyolított le az egyetemmel.

A Háttér Társaság által indított Call It Hate – Nevezd nevén a gyűlöletet! projektben az eredeti tervek szerint a záró konferenciát tartották volna a Ludovika Campuson, de az RTK dékánja szeptemberben, három héttel a kitűzött dátum előtt bejelentette, hogy nem járul hozzá a rendezvény megtartásához, a lemondás után a Háttér Társaság egy Koltay András rektornak küldött levélben írt megdöbbenve az indoklás nélküli döntésen. Nem tudni, mi állt a lemondás mögött, a tiltakozás miatt az egyetem belső vizsgálatot rendelt el.

A konferenciát a Bálint Házban tartották meg, az ORFK is elküldött 11 rendőrt, a gyűlölet-bűncselekmények szakvonaltartóit, de az egyetemről egy hallgató sem volt ott, pedig a rektor a Háttér Társaságnak írt levelében megígérte, a szervezet a rendezvény visszamondása ellenére számíthat a hallgatók részvételére az eseményen és a workshopokon is, ám a dékáni hivatal és a kari tanulmányi osztály sem tette közzé a meghívót.

Kozáry a 24.hu-nak azt mondta, a konferencia másnapján az NKE oktatási központjának ebédlőjében érte el a tanulmányi osztály vezetőjét, akit az asztalnál kért számon, hogy miért bírálták felül a rektor kérését. Azt állítja, megemelte hangját, de az nem igaz, hogy azt mondta volna, amit a hivatalos jelentés szerint mondott: „Kapja be a dékán!” Azt is írták, hogy az ebédlőben nagy feltűnést keltett a hangos szóváltással, csapkodott, és csorbította a dékán tekintélyét. Bár a dékánnak írt levelében kezdeményezte, az incidenssel kapcsolatban meg sem hallgatták.

A rektor a szabálytalanságok miatt rendkívüli felmentéssel megszüntette Kozáry közalkalmazotti jogviszonyát. (24)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt