AFP: A Mol vidéki üzeménél valóságos konténervárost építettek, 2500 külföldi munkást tudnak elszállásolni

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Az AFP riportja szerint a  Mol Budapesttől kb. 160 km-re lévő üzeménél (valószínűleg a tiszaújvárosi Mol Petrolkémia gyárban) valóságos konténervárost építettek, ahol 2500 külföldi munkavállalót tudnak elszállásolni – írja a HVG a Channel News Asia cikke alapján.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója sajtótájékoztatót tart a Lukoil vezetőivel folytatott megbeszélésről Budapesten a külügyminisztériumban 2019. október 29-én.Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

A cikk szerint Magyarország és Románia is Ázsiában toboroz munkaerőt, annyira nincs kivel feltölteni az üres helyeket. Egy bukaresti építkezésen például főleg vietnami munkások dolgoznak. Daniel Baluta, a kerület polgármestere szerint van a pénzük a munkások bérére, csak nem tudnak kinek fizetni, annyira hiányzik a munkaerő.

Az AFP tudósítása szerint a bevándorlóellenes magyar kormány is beengedi a külföldi munkásokat: csak idén 75 ezren kapnak munkavállalási engedélyt, főleg Ukrajnából toboroznak, de Indiából és Kínából is sokan jönnek dolgozni.

Tóth Éva, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségétől azt mondta az AFP-nek, hogy már lehetetlen nagyszabású projektet csinálni külföldi dolgozók nélkül, mert a magyarok nem vállalják a munkát, jobb munkakörülményeket és több fizetést kérnek. De a munkaadók egy része kihasználja a külföldi munkaerőt, akik többletdíjazás nélkül is túlóráznak, nehogy hazaküldjék őket. A szakszervezeti vezető szerint olyan munkaadó is van, aki a nyelvi akadályokat kihasználva meghamisítja a munkavállaló dokumentumait. (HVG)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 4,3 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.