AFP: A Mol vidéki üzeménél valóságos konténervárost építettek, 2500 külföldi munkást tudnak elszállásolni

gazdaság
2019 október 29., 17:17
comments 206

Az AFP riportja szerint a  Mol Budapesttől kb. 160 km-re lévő üzeménél (valószínűleg a tiszaújvárosi Mol Petrolkémia gyárban) valóságos konténervárost építettek, ahol 2500 külföldi munkavállalót tudnak elszállásolni – írja a HVG a Channel News Asia cikke alapján.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója sajtótájékoztatót tart a Lukoil vezetőivel folytatott megbeszélésről Budapesten a külügyminisztériumban 2019. október 29-én.
photo_camera Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója sajtótájékoztatót tart a Lukoil vezetőivel folytatott megbeszélésről Budapesten a külügyminisztériumban 2019. október 29-én. Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

A cikk szerint Magyarország és Románia is Ázsiában toboroz munkaerőt, annyira nincs kivel feltölteni az üres helyeket. Egy bukaresti építkezésen például főleg vietnami munkások dolgoznak. Daniel Baluta, a kerület polgármestere szerint van a pénzük a munkások bérére, csak nem tudnak kinek fizetni, annyira hiányzik a munkaerő.

Az AFP tudósítása szerint a bevándorlóellenes magyar kormány is beengedi a külföldi munkásokat: csak idén 75 ezren kapnak munkavállalási engedélyt, főleg Ukrajnából toboroznak, de Indiából és Kínából is sokan jönnek dolgozni.

Tóth Éva, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségétől azt mondta az AFP-nek, hogy már lehetetlen nagyszabású projektet csinálni külföldi dolgozók nélkül, mert a magyarok nem vállalják a munkát, jobb munkakörülményeket és több fizetést kérnek. De a munkaadók egy része kihasználja a külföldi munkaerőt, akik többletdíjazás nélkül is túlóráznak, nehogy hazaküldjék őket. A szakszervezeti vezető szerint olyan munkaadó is van, aki a nyelvi akadályokat kihasználva meghamisítja a munkavállaló dokumentumait. (HVG)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.