Jogerős: Győr Borkai Zsoltot választotta polgármesteréül

2019 október 29., kedd 18:49
189

A szavazatok részleges újraszámlálása után jogerősen is Borkai Zsolt lett Győr polgármestere – közölte Ferenczy Tamás, a Győri Ítélőtábla szóvivője az MTI-vel.

Borkai Zsolt – aki a kormánypártok támogatásával indult, majd a választás után kitették a Fideszből – 19 308 érvényes szavazatot, míg Glázer Tímea (DK-MSZP-Momentum-Jobbik-LMP) 18 662 érvényes szavazatot kapott az október 13-i önkormányzati választáson.

Ferenczy Tamás azt mondta, a helyi választási bizottság határozatával szemben Glázer Tímea fellebbezést nyújtott be a Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Választási Bizottsághoz, amiben a szavazatok újraszámolását kérte. Az újraszámolás után a területi választási bizottság határozata szerint Borkai Zsolt 7, Glázer Tímea pedig 10 érvényes szavazattal kapott kevesebbet.

A területi választási bizottság határozatával szemben az MSZP, mint jelölő szervezet nyújtott be bírósági felülvizsgálati kérelmet a Győri Ítélőtáblához. Azt kérték, a polgármester-választás eredményét a táblabíróság semmisítse meg, és ismételtesse meg a választást.

A kérelem indoka szerint nem lehet ellenőrizni az egyes szavazókörökbe kiszállított szavazólapoknál az átadás-átvételi nyilvántartást, mert a helyi választási bizottsághoz nem a Nemzeti Választási Iroda által rendszeresített kartondobozokban érkeztek vissza a szavazatok, hanem egy műanyag dobozban, aminek az oldaláról hiányoztak azok a listák, amik azt tartalmazták, hogy mennyi szavazólap került az adott szavazókörbe.

Azt is kérte az MSZP, hogy az ítélőtábla számolja újra a polgármesteri szavazatokat és változtassa meg a területi választási bizottság határozatát.

Ferenczy Tamás elmondta, hogy az ítélőtábla az elsődleges felülvizsgálati kérelmet nem vizsgálhatta meg, mert a kérelem tárgya, vagyis a megsemmisítés és a választás megismétlése nem volt tárgya a korábbi területi választási bizottsági eljárásnak. Olyan jogsértést, amire korábban nem hivatkoztak, nem vizsgálhat az ítélőtábla – mondta.

A másodlagos felülvizsgálati kérelem során a táblabíróság csak azokat a polgármesteri szavazatokat számolta újra, amiket az MSZP megjelölt a kérelmében. A bíróság megállapítása szerint ugyanis tényleg hiányos volt a területi választási bizottság határozatának indoklása, de a rendelkezésre álló további iratokból, többek közt a szavazatokat újraszámoló jegyzőkönyvekből és a szavazólapokból megállapítható volt, hogy a területi választási bizottság mire alapozta határozatát, ezért nem volt szükség a teljes újraszámolásra.

Azokat a szavazatokat számolták újra, amiket a helyi választási bizottság először érvényesnek, majd a területi választási bizottság érvénytelennek nyilvánított, vagy fordítva. Ezek alapján a területi választási bizottság határozatához képest Borkai Zsolt hárommal, Glázer Tímea pedig eggyel több érvényes szavazatot kapott. (MTI)