Kormányzati és bírósági oldalakat törtek fel Grúziában

Több mint tizenötezer grúziai (vagy georgiai, ahogy tetszik) weboldalt törtek fel hackerek hétfőn délelőtt, köztük a kormányzat, bankok, bíróságok, helyi újságok és tévécsatornák honlapjait. Estére az érintett oldalak nagyjából felét sikerült helyreállítani. 

A hackerek a korábbi grúz elnök, Miheil Szaakasvili képét tették a deaktivált honlapok helyére, azzal a felirattal, hogy:

„visszatérek”.

Miheil Szaakasvili 2017-benFotó: Sergii Kharchenko / NurPhoto

Szaakasvili 2004 januárja és 2007 novembere, majd 2008 januárja és 2013 novembere között volt Grúzia államfője, ahol hivatali visszaélés vádjával három év szabadságvesztésre ítélték, de csak távollétében, mivel 2013-ban Ukrajnába ment, és ott állampolgárságot kapott, majd Odessza kormányzója lett. 

Később azonban összekülönbözött Petro Porosenko akkori ukrán elnökkel, majd távozott posztjáról, és ellenzéki pártot alapított Ukrajnában Új Erők Mozgalma néven. Porosenko 2017 nyarán megfosztotta ukrán állampolgárságától, és hontalanná vált. Zelenszkij elnök végül idén májusban visszaadta Szaakasvili ukrán állampolgárságát (MTI, ZDNet)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.