Kormányzati és bírósági oldalakat törtek fel Grúziában

tech
2019 október 29., 07:40
comments 19

Több mint tizenötezer grúziai (vagy georgiai, ahogy tetszik) weboldalt törtek fel hackerek hétfőn délelőtt, köztük a kormányzat, bankok, bíróságok, helyi újságok és tévécsatornák honlapjait. Estére az érintett oldalak nagyjából felét sikerült helyreállítani. 

A hackerek a korábbi grúz elnök, Miheil Szaakasvili képét tették a deaktivált honlapok helyére, azzal a felirattal, hogy:

„visszatérek”.

Miheil Szaakasvili 2017. december 5-én a kijevi parlament közeléből álló sátortáborban.
photo_camera Miheil Szaakasvili 2017-ben Fotó: Sergii Kharchenko / NurPhoto

Szaakasvili 2004 januárja és 2007 novembere, majd 2008 januárja és 2013 novembere között volt Grúzia államfője, ahol hivatali visszaélés vádjával három év szabadságvesztésre ítélték, de csak távollétében, mivel 2013-ban Ukrajnába ment, és ott állampolgárságot kapott, majd Odessza kormányzója lett. 

Később azonban összekülönbözött Petro Porosenko akkori ukrán elnökkel, majd távozott posztjáról, és ellenzéki pártot alapított Ukrajnában Új Erők Mozgalma néven. Porosenko 2017 nyarán megfosztotta ukrán állampolgárságától, és hontalanná vált. Zelenszkij elnök végül idén májusban visszaadta Szaakasvili ukrán állampolgárságát (MTI, ZDNet)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.