Kormányzati és bírósági oldalakat törtek fel Grúziában

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Több mint tizenötezer grúziai (vagy georgiai, ahogy tetszik) weboldalt törtek fel hackerek hétfőn délelőtt, köztük a kormányzat, bankok, bíróságok, helyi újságok és tévécsatornák honlapjait. Estére az érintett oldalak nagyjából felét sikerült helyreállítani. 

A hackerek a korábbi grúz elnök, Miheil Szaakasvili képét tették a deaktivált honlapok helyére, azzal a felirattal, hogy:

„visszatérek”.

Miheil Szaakasvili 2017-benFotó: Sergii Kharchenko / NurPhoto

Szaakasvili 2004 januárja és 2007 novembere, majd 2008 januárja és 2013 novembere között volt Grúzia államfője, ahol hivatali visszaélés vádjával három év szabadságvesztésre ítélték, de csak távollétében, mivel 2013-ban Ukrajnába ment, és ott állampolgárságot kapott, majd Odessza kormányzója lett. 

Később azonban összekülönbözött Petro Porosenko akkori ukrán elnökkel, majd távozott posztjáról, és ellenzéki pártot alapított Ukrajnában Új Erők Mozgalma néven. Porosenko 2017 nyarán megfosztotta ukrán állampolgárságától, és hontalanná vált. Zelenszkij elnök végül idén májusban visszaadta Szaakasvili ukrán állampolgárságát (MTI, ZDNet)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.