Litéren meg kell ismételni a polgármester-választást egy szavazókörben

POLITIKA
2019 október 29., 14:20
comments 22

November 10-én meg kell ismételni a polgármester-választást a Veszprém megyei Litér község 1. számú szavazókörében, miután a Győri Ítélőtábla bírósági felülvizsgálatában hétfőn megsemmisítette az eredményt.

Ferenczy Tamás szóvivő közölte: a helyi választási bizottság október 13-án eredményesnek nyilvánította a választást és Varga Mihály független polgármesterjelöltet hozta ki győztesnek.

A határozat ellen Szedlák Attila, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje fellebbezett. Arra hivatkozott, hogy az 1. számú szavazókörben a Fidesz-KDNP delegáltjának nyilatkozata szerint a szavazatszámláló bizottság olyan szavazólapokat is érvényesnek fogadott el, amik nem felelnek meg a törvénynek, mert nem két egymást metsző vonallal történt a jelölt neve mellett a szavazás.

A Veszprém Megyei Területi Választási Bizottság október 18-án elrendelte a szavazókörben a polgármesteri szavazatok újraszámolását.

Az újraszámlálás eredményeként a területi választási bizottság megállapította, hogy a Varga Mihály polgármesterjelöltre leadott, korábban érvényesnek talált szavazólapok közül három érvénytelen: két lapon a jelölt neve melletti körben nem szerepelt egymást metsző két vonal, a harmadikon pedig kettőnél több egymást metsző vonal volt. Emiatt Szedlák Attilát hozták ki nyertesnek 480 szavazattal, míg Varga Mihály 479 szavazattal állt.

A területi választási bizottság határozata ellen Varga Mihály és az MSZP is – mint jelölő szervezet – bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtott be.

A Győri Ítélőtábla megsemmisítő végzésének indoklása szerint a területi választási bizottság 3 választott tagból, 2 póttagból és 4 megbízott tagból állt, de a határozat meghozatalában csak hárman vettek részt, ezért a testület a döntéskor valójában határozatképtelen volt. A határozatképességhez ugyanis a tagok több mint felének a jelenléte lett volna szükséges.

Az ítélőtábla újraszámolta a szavazatokat és megállapította, hogy a szavazólapokat tartalmazó sértetlen dobozban az 1. számú szavazókörben átadott 900 szavazólapból 6 szavazólap hiányzik, azok holléte, felhasználásának módja ismeretlen. Ezzel sérült a szavazólapok zárt rendszerének elve, a választás tisztaságának, a jóhiszeműség és a rendeltetésszerű joggyakorlás elve.

Az ítélőtábla megállapította azt is, hogy a felhasznált szavazólapokból 13 érvénytelen volt. Varga Mihályra 479, Szedlák Attilára pedig 480 szavazatot adtak le érvényesen. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.