Netanjahu fia Sorost, a civileket és a médiát szidta Schmidt Mária rendezvényén

POLITIKA
2019 október 29., 20:31
comments 184

Soros György üzletember belülről rombolja Izraelt, szervezetei „éjjel-nappal és korlátlan költségvetéssel” dolgoznak azért, hogy megfosszák az országot zsidó identitásától – mondta Jair Netanjahu konzervatív kommentátor, tanácsadó kedden Budapesten.

Benjámin Netanjahu eddigi izraeli miniszterelnök fia a XXI. Század Intézet meghívására érkezett Budapestre, ahol az Izrael és a választások című rendezvényen tartott előadást.

Jair Netanjahu azt mondta, hogy az Európai Unió rengeteg pénzzel támogat több száz radikális Soros-szervezetet Izraelben, ezek közös célja, hogy a zsidó állam megszűnjön a jelenlegi formájában.

Szerinte Magyarországnak helyes Izraelt támogatnia, mert közösek a történelmi gyökereik, de keresztényként is ez a megfelelő cselekedet, ugyanis a Közel-Keleten Izrael az egyetlen védelmezője a kereszténységnek.

Magyarország úgy tudja segíteni Izraelt, hogy nyomást gyakorol az EU-ra, hogy az ne támogassa az izraeli radikális civil szervezeteket, cégeket több millió euróval. Ezek anticionisták, zsidó- és keresztényellenesek, anarchisták, palesztinokat segítők, sőt némelyek felkeléseket robbantanak ki, autópályákat barikádoznak el, egyes szervezetek célja megszüntetni Izrael zsidó identitását, míg mások illegális bevándorlókkal akarják elárasztani az országot – mondta.

Ezek a szervezetek jogi és egyéb szolgáltatásokat kapnak Sorostól és az EU-tól, ezért nagyon erősek, és bár csak a lakosság 5 százalékát képviselik, szörnyű károkat okoznak az izraeli demokráciának – mondta Jair Netanjahu.

Azt mondta, ha az EU ragaszkodik ahhoz, hogy a területén kívül költsenek el sok millió eurót, akkor Magyarország követelje meg, hogy ezzel ne egy „barátságos demokrácia” belügyeibe avatkozzanak be, hanem például afrikai éhezők megsegítésére fordítsák az összeget.

Az előadás utáni kerekasztal-beszélgetésen Jair Netanjahu azt mondta: első számú ellenségük Irán, aminek határozott szándéka eltörölni Izraelt a föld színéről.

A Breitbart Newst képviselő Aaron Klein azt mondta, Donald Trump amerikai elnököt ugyanaz a globalista ideológia akarja ellehetetleníteni, amelyik Magyarországot és Izraelt is. Soros olyan szervezeteket támogat a világon, amik Izrael megsemmisítését tűzték ki célul, tehát az üzletembert kritizálni nem egyszerűen jogos, hanem ezzel Izrael alapelveit védik meg – mondta.

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója a köszöntőjében azt mondta: a Közel-Kelet történései közvetlen hatással vannak Európára és azon belül Magyarországra, de a térségről szóló hírek sokszor fragmentáltak maradnak, nem visznek közelebb ahhoz, hogy megértsük, miért nem mutatkozik a béke reménysugara a Közel-Keleten.

Benjamin Netanjahu és fia, Jair 2015. március 18-án Jeruzsálemben.
photo_camera Benjamin Netanjahu és fia, Jair 2015. március 18-án Jeruzsálemben. Fotó: Thomas Coex/AFP

Jair Netanjahu szerint Izraelnek stabilitásra van szüksége, és apja egy zseni, amiért ennyi ideje „lavíroz” a nagyon instabil izraeli politikai rendszerben. Benjámin Netanjahu 2009-ben lett miniszterelnök, ami komoly teljesítmény, mert 2-3 évnél tovább általában nem marad hivatalban egy kormányfő, ugyanakkor túl sok az ellenfél, ami destabilizálja az országot – mondta, példaként említve a civil szervezeteket és a médiát.

Netanjahu nem tud kormányt alakítani

A múlt szerdán a várakozásoknak megfelelően a centrista Kék-fehér pártot vezető Beni Gancot bízta meg az új izraeli kormány megalakításával Reuven Rivlin államfő, miután a jobboldali Likud párt elnöke, Benjámin Netanjahu eddigi miniszterelnök visszaadta a kormányalakítási megbízatását. „Liberális egységkormány létrehozását ígértem, és ezt is tervezem megtenni” – mondta Beni Ganc a felkérés elfogadásakor.

„Sorsdöntő napokat élünk. Az előttünk álló hatalmas kihívások megkövetelik a kormány felállítását” – mondta Rivlin, arra utalva, hogy tavaly december óta csak korlátozott jogkörű átmeneti kormány vezeti az országot.

Ganc elsőként Netanjahut invitálta egyeztetésre. Ő ezt elfogadta, de bejelentette, hogy pártjával a tárgyaláson továbbra is a teljes jobboldali-vallásos blokkot képviseli, vagyis a kneszet 55 törvényhozóját.

Netanjahu után Gancnak is 4 hete lesz parlamenti többséggel bíró kormány összeállítására. A Kék-fehér elnökének esetleges kudarca esetén újabb 28 napos időszak következik, amikor a kneszet bármelyik képviselője megkísérelheti a kormányalakítást, ha írásban mögé áll a képviselők több mint fele, vagyis legalább 61-en. Ha ekkor sem születik új kormány, akkor a kneszet feloszlatja magát, és új választásokat írnak ki a jövő év elejére.

Idén kétszer tartottak előre hozott választásokat Izraelben. Először április 9-én, ami után Netanjahu nem tudott kormányt alakítani. Netanjahu a kneszetben új választások kiírását szorgalmazta a felkérés visszaadása helyett, remélve, hogy koalíciós partnereivel együtt 61 mandátumot nyerve létrehozhatja újabb jobboldali-vallásos kormányát.

De a szeptember 17-én megismételt parlamenti voksoláson a Netanjahu mellett álló pártok csak 55 mandátumhoz jutottak. A miniszterelnök a támogatásukkal mégis elsőként kapott felkérést Rivlintől a kormányalakításra, mivel Ganc mögé kevesebben sorakoztak fel. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.