Az Állami Számvevőszék szerint ők minden pártot azonos törvényi előírások és eljárási szabályok szerint ellenőriznek

politika
2019 október 30., 17:07
comments 159

Szerda reggel a Momentum Múzeum körúti székhelyén megjelent a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságának Vizsgálati Osztálya, ami arról tájékoztatta az irodában dolgozó munkatársakat, hogy  kutatást, motozást és lefoglalást rendelt el a Momentum irodájában „költségvetési csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt folyamatban lévő büntetőügyben a bűncselekmény tárgyi, okirati bizonyítékainak, bizonyítási eszközeinek felkutatása és biztosítása céljából”. 

Azóta a párt elnökségi tagja, Hajnal Miklós a hvg.hu-nak elmondta, hogy ezer oldalnyi dokumentumot, pendrive-okat és a költségvetési analitikát is elvitték a Momentum könyvelőjétől a NAV nyomozói. A pártnak nyolc napja van panaszt tenni, egyelőre vizsgálják, hogy mennyire volt jogszerű eljárás. Azt a lapnak nyilatkozva elmondták, hogy azt látni, hogy jogilag alaposan elő volt készítve az intézkedés.

A Momentum közleménye szerint az intézkedésről szóló határozatban súlyos vádak voltak, például fiktív számlák használata. Ezeket a vádakat visszautasítják, de mindenben a hatóságok rendelkezésére állnak, mivel nincs rejtegetni valójuk. 

A Momentum állami támogatását tavaly októberben azután függesztették fel, hogy  tavaly júliusban nem jutott el a korábbi székhelyükre az ÁSZ adatkérő levele, és később sem kaptak figyelmeztetést. Ugyan a párt november elején postán elküldte azt a tétellistát, amit a kampányköltések szempontjából fontosnak tartottak, de ezt az ÁSZ a néhány nappal később megjelent jelentéstervezetében nem használta fel, ez alapján számlákat sem kért be. Az ÁSZ a felfüggesztést végül februárban visszavonta, mert a pártelnöktől megkapták a szükséges dokumentumokat. 

A szerdai akció azért volt meglepő a Momentum számára, mert az elmúlt több mint fél évben semmiféle nem problémát nem jelzett sem az ÁSZ, sem a NAV. 

Szerda délután közleményt adott ki az Állami Számvevőszék is. Ebben felidézik ők is az 500 millió forintos állami támogatás igazolásának ügyét, és mint írják, mivel a Momentum Mozgalom nem igazolta a törvényes gazdálkodásnak való megfelelést, ezért az ÁSZ 2019. január 16-án – a feljelentés mellett – kezdeményezte a párt költségvetési támogatásának felfüggesztését. Az ÁSZ a jelentés nyilvánosságra hozatalával egyidejűleg tájékoztatta a Momentum elnökét, hogy milyen dokumentumokkal kell igazolnia az ÁSZ felé azt, hogy a pártnál – a jövőre vonatkozóan – megteremtették a vonatkozó törvényeknek megfelelő gazdálkodás feltételeit, a költségvetési támogatásból, illetve az egyéb támogatóktól, párttagoktól származó pénzügyi források felhasználásának és elszámolásának törvényes feltételeit.

„A Momentum Mozgalom elnöke 2019 februárjában megküldte az Állami Számvevőszék részére a gazdálkodás törvényességének kereteit igazoló dokumentumokat. Ezek alapján az ÁSZ megállapította, hogy a pártnál a jövőre vonatkozóan megteremtették a törvényi előírásoknak megfelelő gazdálkodás alapvető kereteit, így az ÁSZ 2019. február 28-án közölte: a Momentum Mozgalom hozzájuthat a felfüggesztett állami támogatásához. Az ÁSZ felhívta a párt elnökének figyelmét a gazdálkodásra vonatkozó törvényi előírások betartására a jövőre vonatkozóan.

Felhívjuk a figyelmet, hogy az ÁSZ már ekkor is hangsúlyozta, hogy a költségvetési támogatás felfüggesztésének visszavonására vonatkozó intézkedés semmilyen módon nem befolyásolja az ÁSZ január 16-án lezárt ellenőrzésének tényszerű megállapításait, továbbá a költségvetési támogatás felfüggesztésének visszavonása semmilyen formában nem érintette – értelemszerűen – az ÁSZ feljelentése alapján megindított hatósági eljárást, illetve annak indokoltságát.

Az Állami Számvevőszék hangsúlyozza: alapvető jogállami érdek és a közpénzeket érintő korrupció elleni védettség érdeke, hogy a pártok szabályszerűen, elszámoltathatóan és átláthatóan gazdálkodjanak az adófizetőktől és a támogatóiktól kapott pénzekkel. Az Állami Számvevőszék a törvényi előírások szerint ellenőrzi, hogy a pártok betartják-e a gazdálkodásukra vonatkozó törvényeket. 

Az ÁSZ minden pártot azonos törvényi előírások és eljárási szabályok szerint ellenőriz.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.