Beindult a hajrázás a fák között, hogy melyikük nyerje 2020-at

természet
2019 október 30., 10:31

Az Országos Erdészeti Egyesület és az Év Fája Kuratórium idén már hetedik alkalommal hirdeti meg az Év fája szavazást. A 2020-as esztendő fája a tatár juhar, a kecskefűz és a rezgő nyár közül kerül ki.

Az érdeklődők a szavazás oldalán kattinthatnak a három fafaj egyikére november 22-ig. Az Év fája honlapon minden egyéni felhasználó egyszer szavazhat. Ugyanezen a felületen tekinthető meg a szavazás állása is. Az Országos Erdészeti Egyesület és az Év Fája Kuratórium a ezzel a hazai fafajokra kívánja felhívni a figyelmet.

Tatár juhar (Acer tataricum)
photo_camera Tatár juhar (Acer tataricum) Fotó: Muriel Hazan/Biosphoto

A tatár juhar (Acer tataricum) már alföldi területeinken erőteljesen visszaszorult, de hegy- és dombvidékeinken is kevésbé becsülik alacsony termete, csekély gazdasági értéke miatt. Ökológiai szerepe viszont jelentős.

photo_camera Kecskefűz (Salix caprea)  Fotó: Susannah V. Vergau/dpa Picture-Alliance/AFP

A kecskefűz (Salix caprea) leginkább arról ismert, hogy virágzata a húsvéti barka. Fatermetű egyedei viszont ritkaságszámba mennek, mivel évszázadokon keresztül gyomfának tekintették, s ma is igyekeznek felverődő egyedeit visszaszorítani. Egyetlen fűzfajunk, amely többletvíz nélkül él.

photo_camera Rezgő nyár (Populus tremula)

A rezgő nyár (Populus tremula) nyár hegy- és dombvidékeink jellemző pionír fafaja. Fontos szerepe van az erodált, lepusztult talajok újraerdősülésében. Tarra vágott területeken tömegesen verődhet fel, ezért igyekeznek vissza­szorítani. Elegáns megjelenésével növeli erdeink esztétikai értékét.