Bolsonaro feltöltött egy 20 perces videót, melyen magából teljesen kikelve gyalázott újságírókat

külföld
2019 október 30., 18:30
comments 90

Brazília szélsőjobboldali államfője brazil idő szerint hajnali négykor, egy szaúdi hotelszobában felvett videóval bukkant fel a közösségi oldalakon. A felvételen pedig rendkívül hevesen gyalázta a sajtót, többek között erkölcstelennek és rohadtnak nevezve újságírókat. Az eset csak pár órával azután történt, hogy Bolsonaro elnézést kellett kérjen, amiért Twitteren hiénákhoz hasonlította a brazil alkotmánybírókat. 

link Forrás

A kirohanás előzménye, hogy az ország egyik legnézettebb esti hírműsorában, a Jornal Nacionalban kedd este megjelent egy riport, mely Bolsonaro személyét összekötötte az elmúlt időszak egyik legmegrázóbb politikai gyilkosságával. 

2018 márciusában lőtték le a baloldali Marielle Francót, és a most megjelent riport összekapcsolta Bolsonaro nevét és a feltételezett gyilkosokat. Ugyanis a beszámoló szerint pár órával a politkusnő meggyilkolása előtt a gyilkosok Bolsonaro otthonának helyet adó tengerparti ingatlankomplexumnál találkoztak Rio de Janeiróban. 

Az egyik férfi, Élcio Queiroz pedig úgy jutott be a zárt területre, hogy a biztonsági őrnek azt mondta, Bolsonarót jött meglátogatni. Bolsonaro ekkor messze, Brazíliavárosban volt, ugyanakkor egy ismeretlen személy, akit a biztonsági őr Jairként azonosított, engedélyezte Querioz számára a belépést. A férfi végül nem Bolsonaro ingatlanához ment, hanem egy másik ingatlanba, amely Ronnie Lessa tulajdona volt. Lessa a rendőrség különleges egységénél szolgált, majd a vádak szerint bérgyilkosnak állt, és jelenleg őt is Franco meggyilkolásával gyanúsítják. 

A Jornal Nacional névtelen forrásokra hivatkozva azt állította, hogy pár perccel Querioz érkezése után a két férfi egy autóval elhagyta a területet, majd nem sokkal később autót váltottak, ezután pedig a belvárosba hajtottak, ahol nem sokkal később meggyilkolták a politikusnőt. 

A Brazíliában rendkívül nézettnek számító műsor riportjára Bolsonaro Szaúd-Arábiából reagált, összesen 23 percen keresztül gyalázta az újságírókat, gazembereknek és szemétládának is nevezte őket, és sokszor szinte a sírás határán arról beszélt, hogy gaztett ilyen állításokat megfogalmazni egy főműsoridőben futó programban. 

Szerdán aztán Bolsonaro szövetségesei ellentámadásba csaptak át, biztonsági főnöke, Augusto Heleno tábornok szerint például Brazília destabilizálására történt kísérlet, hogy a Dél-Amerika más országaiban látható tünetesekhez hasonlók törjenek ki náluk is, míg Bolsonaro ügyvédje szerint a riport hazugság volt. 

Az ellenzék viszont azonnali vizsgálatokat követel, szerintük rendkívül súlyos vádak merültek fel. Nem ez volt az első eset, hogy Bolsonaro személyét összekapcsolták a Franco-gyilkossággal, márciusban például előkerült egy fénykép, amin Bolsonaro és Querioz volt látható, amint épp átkarolják egymást. 

Idén októberben pedig egy másik fotó került elő, melyen az elnök azzal a Josinaldo Lucas Freitasszal látható, aki a gyanú szerint az óceánba dobta a gyilkos fegyvereket. A rendőrség azt is megerősítette, hogy Bolsonaro egyik fia randevúzott korábban Lessa lányával. (via Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.