Ezernél több embert küldhetnek el az Audi győri gyárból

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A G7 ír arról, hogy Magyarország legnagyobb vállalatánál, az Audi Hungária győri gyáránál jelentős létszámcsökkenés van folyamatban. A lap erről a vállalat több munkatársától értesült. Mint írják, a munkavállalóknak kb. egy hónapja árulta el a gyár vezetése, hogy 1200 emberrel csökken a dolgozók száma a közeljövőben. 

Több alkalmazott is arról beszélt, hogy folyamatosan zajlik a létszámcsökkentés. Elsősorban úgy, hogy a határozott idejű szerződéssel rendelkezők nem kapnak új szerződést annak lejártakor, de arra is akadt példa, hogy a nyugdíj előtt állókat megpróbálják nyugdíjaztatni. 

A G7 cikke kitér arra is, hogy látszólag ugyan minden rendben van a magyar autóiparral, mégis sok cég felől érkeznek hasonló hírek: sok magyar autóipari beszállító és gyártó kezdte megérezni a globális autóipar lassulását.

A lap megkereste az Audit is, ahol konkrét válasz helyet azt írták, hogy cáfolják, hogy 1200 munkatársat el fognak bocsátani. Csakhogy mint a G7 írta, ilyet nem is állítottak: elsősorban ugyanis nem kirúgásokról van szó, hanem a lejáró szerződések meg nem hosszabbításáról. Kérték ezután az Audit, hogy a létszámcsökkentésre is reagáljanak, de erre érdemben nem válaszoltak, csak annyit közöltek, hogy a határozott idejű szerződések meghosszabbítása „a jövőben is a piaci igényektől és az abból kialakított mindenkori termelési programtól függ”. 

A G7 az alkalmazottak adatai alapján arról ír, hogy a foglalkoztatottak száma folyamatosan csökken az Audinál: idén áprilisig folyamatosan nőtt, azóta viszont lassú tempóban csökken, és négy hónap alatt több mint háromszázzal kevesebben dolgoznak ott. Mint a lap írja, az Audi az ötödik legnagyobb foglalkoztató Magyarországon, állományának közel tizedét érintheti a létszámcsökkentés. 

A nyilatkozó dolgozók szerint kevés konkrétumot közölt a létszámcsökkentésről a gyárvezetés, de hallomásból a legtöbben az elektromos autók miatti bizonytalanságokat sejtik okként. „A háttérben az elektromos motorok egyszerűbb gyártása áll, azaz nincs ennyi emberre szükség a villanymotor gyártáshoz” – mondta egy győri alkalmazott. 

Arról, hogy milyen kihívások és nehézségek állnak a magyarországi autóipar előtt, nemrég részletesen is írtunk

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.