Greta Thunberg visszautasította az Északi Tanács környezetvédelmi kitüntetését

klímaváltozás
2019 október 30., 12:11
comments 161

Európa északi országainak fóruma, az Északi Tanács akarta kitüntetni a svéd klímaaktivista fiatalt, Greta Thunberget, de ő jelezte, hogy nem veszi át sem a díjat, sem az azzal járó 46 ezer eurós pénzjutalmat, írja a BBC. Thunberg elmondása szerint azért nem fogadja el a díjat, mert a klímamozgalomnak nincs szüksége több díjra. Szerinte inkább arra lenne szükség, hogy a politikusok és a hatalmon lévő emberek odafigyeljenek végre a legjobb elérhető tudományos eredményekre. 

photo_camera Fotó: FREDERIC J. BROWN/AFP

Thunberg Instagramon írt a döntéséről. Mint fogalmazott, ha a klímáról és környezetvédelmi kérdésekről van szó, az északi országoknak világszerte nagyszerű megítélése van, ugyanakkor szerint e országok energiafogyasztása már egy egész más történetet mutat. Említett bejegyzésében egy jelentést is, mely szerint Svédországban az északi országokkal együtt olyan életmódot tartanak fenn, mintha négy Földnyi erőforrások állnának rendelkezésünkre. 

link Forrás

„Azokhoz az országokhoz tartozunk, melyeknek lehetőségében állna, hogy a legtöbbet tegyék. És ehhez képest országaink gyakorlatilag nem tettek semmit.” – írta erről. 

Az Északi Tanács elnöke, Hans Wallmark a bejelentés után elmondta, hogy tiszteletben tartják Thunberg döntését, és most alaposan át fogják gondolni, hogy mire költsék a pénzjutalmat. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.