Greta Thunberg visszautasította az Északi Tanács környezetvédelmi kitüntetését

Európa északi országainak fóruma, az Északi Tanács akarta kitüntetni a svéd klímaaktivista fiatalt, Greta Thunberget, de ő jelezte, hogy nem veszi át sem a díjat, sem az azzal járó 46 ezer eurós pénzjutalmat, írja a BBC. Thunberg elmondása szerint azért nem fogadja el a díjat, mert a klímamozgalomnak nincs szüksége több díjra. Szerinte inkább arra lenne szükség, hogy a politikusok és a hatalmon lévő emberek odafigyeljenek végre a legjobb elérhető tudományos eredményekre. 

Fotó: FREDERIC J. BROWN/AFP

Thunberg Instagramon írt a döntéséről. Mint fogalmazott, ha a klímáról és környezetvédelmi kérdésekről van szó, az északi országoknak világszerte nagyszerű megítélése van, ugyanakkor szerint e országok energiafogyasztása már egy egész más történetet mutat. Említett bejegyzésében egy jelentést is, mely szerint Svédországban az északi országokkal együtt olyan életmódot tartanak fenn, mintha négy Földnyi erőforrások állnának rendelkezésünkre. 

„Azokhoz az országokhoz tartozunk, melyeknek lehetőségében állna, hogy a legtöbbet tegyék. És ehhez képest országaink gyakorlatilag nem tettek semmit.” – írta erről. 

Az Északi Tanács elnöke, Hans Wallmark a bejelentés után elmondta, hogy tiszteletben tartják Thunberg döntését, és most alaposan át fogják gondolni, hogy mire költsék a pénzjutalmat. 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.