Az állami tulajdonban lévő Antenna Hungária megvásárolta a Telenor Magyarország 25 százalékát

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
A Telenor törökbálinti székházaFotó: Balazs Mohai / Telenor Hungary FB

A cseh befektető Petr Kellner tulajdonában álló PFF Csoport és az Antenna Hungária csütörtökön közös közleményben jelentette be, hogy a PPF eladta a magyarországi Telenor cégek (a Telenor Magyarország és a Telenor Real Estate) 25%-át az Antenna Hungáriának. Az AH telekommunikációs szolgáltató fő profilja az országos földfelszíni televízió- és rádióműsor-szórás, és a vezeték nélküli üzleti távközlés. A cég öt éve, 2014 óta van állami tulajdonban. Akkor, kilenc év után, a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) vásárolta vissza a céget a francia TDF Csoporttól (TDF).

A közlemény szerint a PPF és az AH egy vegyes holdingot hoznak létre, amiben előbbinek 75, utóbbinak 25 százalékos részesedése lesz. 

„Az ügylet megerősíti a piaci pozíciónkat ezen az érett és egyben erős versenyt mutató piacon, ugyanakkor bizonyítéka annak is, hogy a PPF közepes méretű távközlési cégként hosszú távon elkötelezett a közép-kelet-európai régió iránt” – mondta Ladislav Bartonicek, a PPF Csoport távközlési befektetésekért felelős részvénytulajdonosa a közlemény szerint. 

Az AH részéről Sárecz Zsolt elnök-vezérigazgató azt emelte ki, hogy „a közös stratégiai szinergiák kihasználása lehetővé teszi az Antenna Hungária és a Telenor számára, hogy még jobb és komplexebb szolgáltatásokat nyújtsanak a magyar lakossági média és telekommunikációs piacon, valamint az üzleti partnereik számára.” 

A Telenor Magyarország üzleti működését továbbra is a PPF irányítja majd, a cég menedzsmentje és vezetősége változatlan formában folytatja munkáját, az AH pedig  stratégiai partnerként egy-egy főt delegál az új holding igazgatóságába és felügyelőbizottságába, és egy-egy megfigyelőt a Telenor Magyarország és a Telenor Real Estate igazgatóságába és felügyelőbizottságába. 

A PPF még 2018. júliusában vásárolta meg a Telenor közép-európai leányvállalatait Magyarországon, Bulgáriában, Montenegróban és Szerbiában. A PPF Aréna, írja még a cégcsoport és az AH közös közleménye, a 1 Közép- és Kelet-Európa egyik vezető távközlési csoportja, amely magába foglalja a PPF telekommunikációs érdekeltségeit – a CETIN-t, a cseh O2-t és a Telenor CEE-t. 

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.