Előkerült 12 kiadatlan szám Lou Reedtől

A 6 éve meghalt zenész tizenkét kiadatlan dalára bukkantak egy 1975-ben felvett kazettán a pittsburghi Andy Warhol Múzeum archívumában. A dalok témája Warhol The Philosophy of Andy Warhol (From A to B and Back) című könyvére alapul.

Judith Peraino, a Cornell Egyetem zenetudományi tanszékének a professzora, aki az archívumban folytatott kutatásai során bukkant rá a kazettára azt mondta, úgy hangzanak, mintha a zenész lakásában rögzítette volna a dalokat egy egyszerű mikrofonnal, csak énekhang és akusztikus gitár hallatszik.

A kazetta 2-es oldalát The Philosophy Songs (From A to B and Back) felirattal látta el Reed, a másik oldalon 1975-ös koncertjeinek felvételein elhangzott dalok szerepelnek. „Reed hangja a Philosophy Songs éneklésekor teljesen más, mint az első oldalon hallható élő koncertfelvételeken” - idézte Perainót az egyetem honlapján közzétett közlemény. „Nagyon ritka az ilyen felfedezés, ez karrierem csúcsa” - tette hozzá.

A kazetta mintegy 3500 másik hangfelvétellel együtt került a múzeumba, amelyek részét képezték Andy Warhol zenei gyűjteményének. Peraino elmondta, hogy a kazettát ajándéknak szánta Warholnak a világ 100 legjobb gitárosa között számon tartott Reed. Azért ritka az ilyen felvétel, mert az ajándékot Lou Reed szándékosan úgy állította össze, hogy az egyik oldalán az általa szerzett dalok, a másikon a koncertfelvétel hallható.

Peraino rábukkant a Philosophy Songs egy másik részleges felvételére is az előadóművészetek New York-i közkönyvtárában. A professzor a Journal of Musicology című folyóiratban és honlapján ismertette kutatásait, mellékelve egy harminc másodperces klipet a dalokból, Lou Reed hagyatéka gondozóinak engedélyével.

Mivel egyelőre vitatott, hogy ki a felvételek tulajdonosa, nem valószínű, hogy a számok egyhamar megjelennek. Egyelőre az Andy Warhol Museumnál marad, ami csak kutatóknak engedi, hogy belehallgassanak. De Peraino még azt sem engedték meg, hogy a dalszövegekből idézzen. (New York Times/MTI)  

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.