Kinevezte al-Bagdadi utódát az Iszlám Állam

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam eddigi vezetőjeFotó: al-Furkán/AFP

Az Iszlám Állam terrorszervezet csütörtökön megerősítette vezére, Abu Bakr al-Bagdadi halálhírét, és kinevezte utódját Abi Ibrahim al-Hasemi al-Kurasi személyében – írja a terroristák hírügynöksége, az Aamak jelentésére hivatkozva az MTI. 

A terrorszervezet nem csak vezetője halálhírét erősítette meg, de elismerte azt is, hogy szintén megölték al-Bagdadi legfőbb bizalmasát, a szervezet egyik szóvivőjét,  Abu Hasszan al-Muhadzsirt is.

Abu Bakr al-Bagdadi haláláról elsőként a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) kurd milícia adott hivatalos közlést, megelőzve Donald Trump amerikai elnök vasárnapi bejelentését a kurd-amerikai közös akció sikeréről. A támadást Szíria északnyugati területein, Idlíb tartományban hajtották végre vasárnapra virradóra

A közlés szerint Kurasi lett az „igazhitűek új kalifája”,az Iszlám Állam tanácskozó gyűlése választotta meg. A nemzetközi szakértők szerint neve nem volt korábban ismert, bár vannak, akik a Hadzs Abdullahként ismert iszlamistával azonosítják az új vezetőt, akivel az amerikai külügy már korábban al-Bagdadi lehetséges utódjaként számolt. 

Bagdadi volt a világ egyik legkeresettebb embere, az Egyesült Államok 25 millió dollár (7 milliárd 225 millió forint) vérdíjat tűzött ki a fejére. A terroristavezér halálának lehetséges következményeiről hétfőn közöltünk részletes elemzést.