Kinevezte al-Bagdadi utódát az Iszlám Állam

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam eddigi vezetőjeFotó: al-Furkán/AFP

Az Iszlám Állam terrorszervezet csütörtökön megerősítette vezére, Abu Bakr al-Bagdadi halálhírét, és kinevezte utódját Abi Ibrahim al-Hasemi al-Kurasi személyében – írja a terroristák hírügynöksége, az Aamak jelentésére hivatkozva az MTI. 

A terrorszervezet nem csak vezetője halálhírét erősítette meg, de elismerte azt is, hogy szintén megölték al-Bagdadi legfőbb bizalmasát, a szervezet egyik szóvivőjét,  Abu Hasszan al-Muhadzsirt is.

Abu Bakr al-Bagdadi haláláról elsőként a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) kurd milícia adott hivatalos közlést, megelőzve Donald Trump amerikai elnök vasárnapi bejelentését a kurd-amerikai közös akció sikeréről. A támadást Szíria északnyugati területein, Idlíb tartományban hajtották végre vasárnapra virradóra

A közlés szerint Kurasi lett az „igazhitűek új kalifája”,az Iszlám Állam tanácskozó gyűlése választotta meg. A nemzetközi szakértők szerint neve nem volt korábban ismert, bár vannak, akik a Hadzs Abdullahként ismert iszlamistával azonosítják az új vezetőt, akivel az amerikai külügy már korábban al-Bagdadi lehetséges utódjaként számolt. 

Bagdadi volt a világ egyik legkeresettebb embere, az Egyesült Államok 25 millió dollár (7 milliárd 225 millió forint) vérdíjat tűzött ki a fejére. A terroristavezér halálának lehetséges következményeiről hétfőn közöltünk részletes elemzést. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.