Legalább 74-en meghaltak Pakisztánban, miután menet közben kigyulladt egy vonat

Legkevesebb 74 ember meghalt, miután Pakisztán Pandzsáb tartományában kigyulladt egy Karacsi és Ravalpindi városa között közlekedő vonat. Ez a legnépszerűbb és legnagyobb forgalmú vasúti vonal az országban, ahol tíz éve nem történt ehhez fogható súlyosságú vasúti tragédia. 

Rasid Ahmed közlekedési miniszter elmondása szerint a baleset közvetlen kiváltó oka az volt, hogy egy gázpalack, illetve két főzőlap, amit az utasok reggelijük elkészítéséhez használtak, felrobbant. 

Tűzoltók és katonák a pandzsábi vonatszerencsétlenség után 2019. október 31-énFotó: WALEED SADDIQUE/AFP

A tűz legalább három vonatkocsira átterjedt. A katasztrófát csak súlyosbította, hogy a tűz az éjszaka közepén tört ki, az utasok közül sokan aludtak. 

A pakisztáni közszolgálat közlése szerint sokan akkor haltak szörnyet, amikor levetették magukat a lángolók kocsikról. Legalább 40 ember megsérült, és a hatóságok szerint az áldozatok száma várhatóan emelkedni fog. 

Az áldozatok közt sok zarándok volt, akik Raivind városába tartottak. Ott rendezik minden évben Pakisztán egyik legnagyobb éves vallási gyűlését, amit egy szunnita muszlim missziós mozgalom szervez. 

A közlekedési miniszter elmondta azt is, hogy noha az megengedett, hogy az utasok ételt vigyenek magukkal, régóta tilos gázpalackokat használni a vonatokon. 

Több nyilatkozó túlélő szerint ugyanakkor nem a robbanás okozta miatt ütött ki a tűz, hanem az egyik vagonban történt rövidzárlat miatt. 

Imran Khan miniszterelnök gyásznapot rendelt el, és a történtek alapos kivizsgálását helyezte kilátásba. (BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.