Mégis bekerült a kárpátaljai magyarokról szóló rész a NATO-nyilatkozatba, amit Szijjártó korábban megvétózott

politika
2019 október 31., 11:48

Szijjártó Péter szerdán jelentette be, hogy megvétózta a NATO Ukrajnával foglalkozó nyilatkozatát, mivel abba nem kerültek bele azok a kitételeket, „amelyek köteleznék Ukrajnát a magyar közösségtől elvett jogok visszaadására”.

Egy nappal később a külügyminiszter már azt közölte az MTI-vel, hogy a NATO-tagállamok és Ukrajna az utolsó utáni pillanatban, a hivatalos határidő lejárta után elfogadták a magyar javaslatot a NATO-Ukrajna közös nyilatkozattal kapcsolatban. Vagyis a kárpátaljai magyarok melletti kiállás meghozta az eredményét - tette hozzá a miniszter.

Végül mégis figyelembe vették a javaslatainkat, így a közös nyilatkozat határozottan kiáll a jogfosztott magyar közösség mellett, és felszólítja Ukrajnát a nemzetközi szabályok, valamint a nemzetközi szervezetek előírásainak betartására. Ez újra világossá teszi, hogy Ukrajnának a nemzeti közösségek elvett jogait az oktatás és az élet egyéb területein vissza kell adnia” - írta közleményében Szijjártó Péter.

Szijjártó hozzátette, hogy Magyarország jószomszédi viszonyra törekszik Ukrajnával, készen áll az új ukrán vezetéssel a konzultációkra, „melyek nyomán remélhetőleg újra fel tudjuk építeni a korábbi jószomszédi kapcsolatainkat. Továbbra is valljuk: új elnök, új remény!”.